Alfréd

Családi programok a hétvégére

2010.12.10. 10:57

Programkereső

Két hét van még karácsonyig, úgyhogy kössük össze a kellemeset a hasznossal.

Ha karácsonyi készülődés, akkor természetesen nem maradhat ki a Diótörő. Hoffman és Csajkovszkij örök(zöld) karácsonyi meséje ezen a hétvégén is több színház repertoárján, illetve mozi műsorán szerepel, csakúgy, mint a betlehemes játékok bábos feldolgozásai. Szintén örök(ifjú) kedvenc Halász Judit, akivel decemberben több Csiribiri-koncerten is találkozhatnak a nagyik, az anyukák és a gyerekek.

A diótörő - Magyar Állami Operaház
A diótörő - Magyar Állami Operaház

És ha Halász Judit, akkor Szösz néne: Varró Dániel és Presser Gábor mesemusicaljét, a Túl a Maszat-hegyen-t  ezúttal a Pesti Színház tűzi műsorára. Akik már látták a Budapest Bábszínházban, Tatabányán (ez a produkció költözött át az Ódry Színpadra) vagy Kaposváron, esetleg eljutottak Kolozsvárra, nos, ők is váltsanak jegyet, mert a szerzőpáros Teslár Ákos segítségével komoly módosításokat tett, új szereplők érkeznek Varró Dániel meseregényéből a Váci utcába, akik természetesen új dalokat is énekelnek.

Gondolták volna, hogy a karácsony(fa) gyökerei az antikvitásig nyúlnak? Saturnusnak, az idő ősi urának vidám ünnepét, a modern karácsony ősét az antik hagyományok felelevenítésével kívánja megünnepelni az Aquincumi Múzeum és az Aquincum Baráti Kör: ajándékvásárral, ajándékkészítéssel, római előadással és játékokkal várják az érdeklődőket. Lesz interaktív gyerekműsor, ünnepi kavalkád és rabszolgavásár, és kihirdetik az Aquincumi Múzeum 2010-ben meghirdetett képregény-pályázatának eredményét is.

Aki kíváncsi, hogyan készül és milyen a jó paprika, ha szeretné megkóstolni és kiválasztani a legfinomabbat, ne hagyja ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vasárnapi programját! A szegedi és kalocsai paprikák mellett házias, egyedi feldolgozású dél-alföldi termékeket is kóstolhatnak: kolbászféléket, mézet, mézeskalácsot, lekvárokat, borokat, tésztákat és mindenféle bioterméket. Miután jóllaktunk, érdemes a 17. alkalommal megrendezett Betlehemi jászol kiállítást is megtekinteni, ahol a bemutatott különleges alkotások alapgondolata Jézus születéséhez és az adventi ünnepkör tárgyaihoz, díszítőelemeihez kapcsolódik.

Betlehemes
Betlehemes

Betlehemes találkozót rendeznek Győrben. Az ország különböző régióiból és a határon túlról már harmadik alkalommal érkező csoportok az adventi ünnepkör kiemelkedő eseményét, a betlehemezés hagyományát elevenítik fel játékukkal. Nem lehet őket nem megtalálni a városban, hiszen fellépnek az Advent Győrben Téli Fesztivál keretében felállított szabadtéri színpadokon, szociális intézményekben, templomokban, peremkerületi intézmények ünnepségein, az adventi gyertya meggyújtásakor a Széchenyi téren.

Vagy indulhatunk vásárolni, de ne felejtsünk el megtölteni egy cipősdobozt, vagy vegyünk ünnepi képeslapot, mert adni jó!

További gyerekprogramokért böngéssze a Fidelio programadatbázisát!