Gerzson

Családi programok a hétvégére

2010.12.16. 13:46

Programkereső

Meseopera-premier, meseolvasás, kézműves foglalkozások aranyvasárnap is.

Péntektől a Bárkán fonnak a Párkák. "Szerettünk mesét hallgatni, amikor kicsik voltunk, hogy szerettünk zenét hallgatni és később egymásnak visszaénekelni azt, hogy szerettünk Operába járni (volt bérletünk!), mert elvarázsolt minket a nagy zenekar és a látvány, az énekesek hangja. Szerettük a színházszagot és izgultunk a nézőtér sötétjében, hogy mi lesz a vége" - vall a december 17-én bemutatandó, görög-római mitológiai tárgyú meseopera rendezője, Göttinger Pál, aki bízik abban, hogy a mai gyerekek is nyitottak a varázslatra.

Párkák (Varjú Olga, Varga Anikó, Spolarics Andrea
Párkák (Varjú Olga, Varga Anikó, Spolarics Andrea

Néhány éve a szolnoki gyerekek már megismerhették Nap Pali kalandjait, a Pinceszínházban húga (?), Nap Panni lép a gyerekek elé, aki felesel, javíthatatlan, taníthatatlan, a szobája pedig maga a megtestesült rendetlenség. Ám egy éjszaka, egy átfeleselt nap után hirtelen rádöbben, nincs egyetlen barátja sem. Ebben a válságos pillanatban előugrik azonban a ruhásszekrényből egy profi problémamegoldó, Nagy Biriz Lóránt... Az öt-tíz éveseknek ajánlott történet folytatása december 18-tól ismerhető meg.

Ezúttal nem csupán zene, de tánc is lesz a Müpa Matinékoncertjén. A Petruska és Pulcinella cselekményének színhelye egy vásár: csődület, sátrak, hagyományos kis színház, bűvész, aki végzi a maga mutatványait. Eközben megelevenednek a bábuk, ott lesz Petruska, a vetélytársa meg a balerina. A Bozsik Yvette Társulat előadásában az orosz és az olasz bohóc figurája Gyagilev és Stravinsky szelleméhez méltó modernséggel elevenedik meg december 19-én a Művészetek Palotája színpadán.

Az év utolsó Csoki-koncertjén a MárkusZínház A Jánosvitéz című zenés bábelőadása és természetesen sok-sok csoki várja a kicsiket és a nagyokat a Millenárison.

Az Elektrotechnikai Múzeum Ünnepváró programjában pénteken és vasárnap készíthető vonat papírból, komolyabb anyagokból iránytű és ősfényképező, továbbá izgalmas kísérletekkel és filmekkel tanítják szórakoztatva az óvodásoktól a felsősökig egész nap nem csak a fiúkat és az apukákat.

Nap Panni kalandjai - Tallián Mariann
Nap Panni kalandjai - Tallián Mariann

Az Aréna Plázában Kéri Kitty, Marék Veronika, Mészáros Antónia, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia várja a családokat és a gyerekeket mesével, könyvekkel, valamint egy kiállítással, amelyen a látogatók megtekinthetik az Olvassunk együtt! mozgalom egyes állomásain készült fotókat. Aki a mozgalom számára szeretne könyvet adni, az év végéig elhelyezheti az Olvassunk együtt! emblémával ellátott gyűjtővárakban, leadhatja az ország valamennyi OMV kútjánál, illetve Budapesten, az V. Október 6. utca 12-ben, az OSI (Nyílt Társadalom Intézet) épületében.

És itt az aranyvasárnap, talán az utolsó alkalom, hogy nyugodtan elindulhatunk vásárolni, de azért ne felejtsünk el megtölteni egy cipősdobozt, vagy vegyünk ünnepi képeslapot, mert adni jó!

Még több adventi ajándékkészítő és kézműves foglalkozás, valamint színházi előadás és koncert a Fidelio programadatbázisában található.