Márk

Gyermekkarácsony az Operában

2010.12.20. 12:44

Programkereső

Negyedik alkalommal került sor az eseményre, ahová jórészt vidéki óvodások és kisiskolások kaptak meghívást az intézménytől.

December 16-án Budapestről halmozottan hátrányos helyzetű, halláskárosult, gyengénlátó és mozgáskorlátozott gyermekeket, vidékről a H2O Projekt patronáltjait várta a Magyar Állami Operaház. A programra kétszer-nyolcszáz gyermek kapott meghívást, akik két előadásban egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsort tekinthettek meg a legendás Diótörő utcaképében.

Operaház, gyermekkarácsony
Operaház, gyermekkarácsony

A műsorban az opera-, zene- és balettirodalom télhez és az ünnephez köthető részleteit adták elő a fellépő művészek. Szerepelt a programban két tétel Leopold Mozart Zenés szánkázás című divertimentójából, Vivaldi A négy évszak című művének Tél tétele, a Diótörő hármasai, A varázsfuvola és a Jancsi és Juliska népszerű részletei is felcsendültek a dalszínház szólistái, balettművészei és gyermekkara előadásában, a házigazda Szvétek László operaénekes volt. A néző gyerekek is tevékeny részesei lehettek az előadásnak, hiszen ütőhangszerekkel kísérhették a fellépőket. Az összeállítást közös nótázás zárta: a jelenlévők elénekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalt.

Vasárnap ezerkétszáz hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyermek tekinthette meg a Diótörőt az MKB Bank jóvoltából. Az Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen szervezett rendezvényen az árvíz sújtotta településekről, illetve a vörösiszap-károsult térségből is érkeztek gyermekek.