Márk

Báb-jel-mez Debrecenben

2011.01.08. 11:50

Programkereső

A Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatóinak kiállítása a Vojtina Bábszínházban január 30-ig látogatható.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem szellemi arculatát az egyetemes és a magyar művészet régi és új értékeinek szabad kifejezése, vizuális kultúránk ápolása, természeti környezetünk és kulturális örökségünk védelme jellemzi. A Látványtervező Tanszéken Koós Iván Kossuth-díjas bábtervező harcolta ki, hogy bábtervezést is tanítsanak. Az elmúlt években Németh Ilona bábtervező, iparművész és Balogh Géza bábrendező, bábtörténész oktatta a bábművészetet. Jelenleg bábtervezést Orosz Klaudia, a budapesti Kolibri Színház tervezője, bábműhely-gyakorlatot Lellei Pál, a Budapest Bábszínház szcenikusa és bábkészítő mestere, színház- és bábtörténetet, vizuális dramaturgiát pedig dr. Duró Győző dramaturg, színháztörténész tanít.

A Tanszék célja, hogy az életszerűség alapvető követelményének szem előtt tartásával a színházi vagy mozgóképes munkafolyamatba szervesen beilleszkedni tudó, de szuverén művészi szemlélettel és gondolkodással alkotó tervezőket neveljen. Az itt végzett hallgatók a digitális korszak teljes szellemi és technikai tudáskészletével felszerelkezve lépnek ki arra a munkaerőpiacra, amely a látványra épülő kulturális mezők folyamatos, korábban nem tapasztalt terjeszkedését és egymásba átnyúlását mutatja.