Emma

Kiváló lett a Győrkőcfesztivál

2011.01.16. 10:51

Programkereső

Kiváló minősítésű művészeti díjban részesítette a Vaskakas Bábszínház szervezte Győrkőcfesztivált a Magyar Fesztivál Szövetség. A szakmai vélemény szerint a fesztivált a jókedv, az élményadás, a színvonalas programok, a gyerekek megbecsülése és az emberek szeretete jellemzi.

A győri belváros idén nyáron negyedik alkalommal változik ingyenes játszótérré. A belépő, csakúgy, mint eddig, egy mosolygós fénykép lesz. Tavaly mintegy ötvenezer látogatója volt az eseménynek, és nem csupán győri gyerekek és felnőttek, így a fesztivál Győr legtöbb vendéget vonzó programjává nőtte ki magát. Ebben az évben a szervezők, a Vaskakas Bábszínház munkatársai a Bécsi kapu teret mesevárossá varázsolják, a mesehősöket pedig a Színművészeti Egyetem hallgatói jelenítik majd meg, és felépül a Győrkőc-falu, amelyet szigetközi községek jellegzetes házaival és a tájra jellemző tevékenységekkel népesítenek be.

Cinege, cinege, kismadár - Vaskakas Bábszínház
Cinege, cinege, kismadár - Vaskakas Bábszínház

Emellett a Vaskakasban születésnapra is készülnek: húsz éve vált hivatásossá a bábszínház. Az elmúlt évadban több mint háromszáz előadást játszottak, 3700 bérletes gyerek látogatta rendszeresen az előadásaikat, és számos külföldi meghívásnak is eleget tettek, Poznanból, Tolosából, Prágából, a 15. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválról díjakkal tértek haza.

A Vaskakasba már a legkisebbeket is várják a babaszínházi előadásokra. Pszichológusok, pedagógusok, művészek, kreatív alkotók állnak ki amellett, hogy a gyerekek fejlődésében ezek az alkalmak sokat jelentenek. A hangulatos etűdök, amelyekben tiszta színeket, finom formákat, diszkrét effektusokat használnak, a gyerekeknek és a szülőknek is élményt adnak: "Cumik repülnek, gőgicsélések abbamaradnak, az apróságok kikerekedő szemekkel figyelnek. Az előadás végén kis mondókás füzetet visznek haza magukkal, hogy otthon is fel lehessen idézni a színházban történteket. Előbb-utóbb óvodások, iskolások lesznek, és addigra már tudni fogják, hogy a színház jó hely, ahova érdemes járni, ahol ügyelnek a hiteles környezet megteremtésére." E környezet megteremtése pedig már az előtérben megkezdődik: Micimackó macikkal, Bigyó baba sanzonokkal és franciadrazséval fogadja a nézőket, a Repülési lecke kezdőknek című előadáshoz pedig nápolyi kikötő épült fel.

Repülési lecke kezdőknek - ESZME-Vaskakas Bábszínház
Repülési lecke kezdőknek - ESZME-Vaskakas Bábszínház

A színház a felnőtteket nem csupán kísérőként várja. Az első felnőtteknek készült produkció, a Tengely Gábor rendezte Kádár Kata revü sikerrel fut. "Gimesi Dóra dramaturg és Tengely Gábor rendező népballadákat vitt ebbe a világba, amelyekben nőket gyaláznak és nők gyaláznak, áldozatok vannak, akik ártatlanságokból, megalázottságukból más kiutat, mint a bűnt, nem találnak. A bűnért pedig bűnhődni kell. Ám még mielőtt valaki azt hinné, színésznőink szép magyar népviseletbe öltözve, sírós hangon recitálnának a színpadon, gyorsan ki kell ábrándítanom (és remélem, egyúttal felkeltem az érdeklődést): mindezt Tengely Gábor rendezéseire jellemző módon, a populáris kultúra ikonjainak extenzív, de ésszerű alkalmazásával teszik. Koldusopera és Kabaré az egyik végleten, Chicago és Cher nagyjából középütt, zombifilmek, a Kill Bill, Nick Cave és Kylie Minogue, Madonna a másikon. A sokféle műfaj termékeny feszültséget eredményez, végső soron pedig azt, hogy az előadás megfejtéséhez a lehető legszélesebb kódrendszerrel tudunk közelebb jutni" - így a Fidelio kritikája az előadásról. Ennek nyomán készült el ebben az évadban a mozgásszínházi elemekre épülő a Bernarda Alba háza a 18 éven felüli korosztálynak.

Vaskakas Bábszínház: Kádár Kata revü -
Vaskakas Bábszínház: Kádár Kata revü -

A bábszínház igazgatója, Kocsis Rozi - aki a Kádár Kata revüben nyújtott alakításáért a legjobb színésznő díját kapta Pécsett - így indokolta a repertoár tágítását: "A bábszínházi műfajban, ebben az elképesztően metaforikus, groteszkre és szürreálisra is alkalmas művészeti ágban felnőtt tartalmak is vannak, amelyeket kár lenne nem megjeleníteni. Aztán az sem kétséges, hogy gyerekeknek nagyon jó játszani, de a felnőtt közönségnek is meg kell mutatni, hogy a bábszínészek képzettségben nem maradnak alul a színházi művészekkel szemben. Színészmesterségük, animációs képességeik, muzikalitásuk révén megállják a helyüket felnőtt produkciókban is."

A Vaskakasban szombat délelőttönként Aprók Színháza, délutánonként Esti mese vár, a vasárnapi matinéhoz pedig játékok és játszóházak kapcsolódnak. A következő premierre február 6-án kerül sor, akkor az 1000+1 éjszaka meséi című előadást mutatják be.