Béla

Családi programok a hétvégére

2011.01.27. 21:14

Programkereső

Egy csipetnyi Európa és makettező gála, Százhalombatta kultúrkincsei és környezetvédelmi mesejáték a hétvégén.

Ismét fontos állomásához érkezett a Pécs2010 EKF program keretében megvalósuló egyik kulcsberuházás, a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezése: ünnepélyesen átadják az elkészült Bóbita Bábszínházat. Bár az új bábszínház technikai beüzemelése miatt nem tudják megtartani a Bolond Istók január 29-i bemutatóját, viszont helyette ingyenes színházjárást és nyilvános Bolond Istók-próbát tartanak 10 órától az érdeklődőknek, vasárnap délután 15 órától pedig Benedek Elek és Bánky Gábor Prücsök című előadását játssza a Bóbita Bábszínház új épületükben.

A Müpa Cifra Palotájában ezúttal Százhalombatta mutatkozik be a Hetedhét ország programsorozat keretében. Hetedhét országban bemutatkozik a Matrica Múzeum, a Mezőföld Csücske alkotóműhely, a Forrás Néptáncegyüttes és a Chorus Matricanus, a Felhőjárók Színtársulat, elérhetővé, megérinthetővé, szerethetővé és kipróbálhatóvá válnak a Mezőföld Százhalombattára jellemző hagyományai.

Matrica Múzeum
Matrica Múzeum

A Klebelsberg Kultúrkúriában Kukamese címmel környezetvédelmi mesejátékot mutatnak be. A szelektív hulladékgyűjtő sziget színpadán köszönthetjük Fém Ferit, PoliEsztert, Üvegéniát, Balambért, Papír Palit és Komposztanyót, de Veszélyes Valér, Hipollónia és Elemér is megjelenik a színen. Hedry Mária bűbájos kuka-mese-játékához Radványi Balázs írt zenét, hogy a mese csodái segítségével épülhessen bele a gyermekek sajátos világába a körülöttünk élő világ szeretete, a körülöttünk lévő tárgyak ismerete, a fogékonyság, az odafigyelés. Műfajilag valószínűleg a tündérmese a hulladékszigeten a legmegfelelőbb kifejezés, hiszen a végén Zöldhajú, a természet tündére is megjelenik, és mindenki megkapja méltó jutalmát vagy büntetését.

A legkisebbeknek, a három év alattiaknak sem kell elmaradni a színházból. Szombathelyen ezen a hétvégén a Nap és a Hold játszanak az Irgünc-bürgünc előadásban. A Pöttöm színházi játékra 1 éves kortól várják a kicsiket és kísérőiket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, Egy csipetnyi Európa című kiállításán nemcsak kilenc ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is. Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Aki kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el a Városligetbe!

A választott magyar élelmiszer, a búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A csíráztatott búzamag szárba szökkenése után levágva kapjuk a búzafüvet. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, s akár otthon is könnyedén előállítható. Hatóanyagai többek között a daganatos betegségek kifejlődését is gátolják. Vértisztító, ételekhez adva teljes értékű táplálék. Gyerekek és lábadozó betegek számára különösen értékes ásványi anyagokat, vitaminokat és növényi fehérjét tartalmaz.

Családok éve - Magyar Nemzeti Múzeum
Családok éve - Magyar Nemzeti Múzeum

Díjnyertes makettek, köztük 16. századi vitorlás hajók, vagy a világ valaha épített legnagyobb csatahajójának hihetetlenül részletes makettje, számos repülő, autó és más jármű látható a hétvégétől a III. Makettező gálán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban. A makettezők hétvégenként bemutatót is tartanak. A 250 makett és dioráma olyan amatőr makettezők munkái, amelyek különböző nemzetközi és hazai versenyeken helyezéseket értek el. A kiállításon a látogatók megismerhetik azt a munkafolyamatot, amellyel a boltban kapható modellek továbbfejlesztésével egyedi alkotások készülnek. A III. Makettező Gála kísérő tárlata Bánfalvy Ákos festőművész kiállítása, ahol a művész járműveket, ábrázoló festményeit állítja ki, amelyek közül többet kifejezetten a III. Makettező Gálára festett.

Érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol 2011-ben a Családok évét ünneplik: a  múzeum állandó kiállításait 50%-os kedvezménnyel látogathatják a családok. A családi jegy (2 fő felnőtt és gyermekeik részére) így az állandó kiállításokra 2011. január 15-től 2250 forint helyett 1150 forintba kerül.

További családi programok a hétvégére a Fidelio programadatbázisában.