Gerzson

Csodalátás gyerekeknek

2011.02.01. 14:04

Programkereső

Február 19-én új helyszínen és új tematikával folytatódik a hajdanvolt Képzett társítások sorozat, Láss csodát! címmel.

A 2006-ban alapított AEGON Művészeti Díjhoz és Társdíjhoz kapcsolódó zenés irodalmi estek először a Bárkában, később a Nemzeti Színházban voltak láthatók. A felnőtteknek szóló rendezvényeket felolvasás, improvizáció és a meghívott művészekkel készített beszélgetések tették izgalmassá. Az új sorozat, a Láss csodát! címet viseli és a több művészeti ág összefonódása változatlanul hangsúlyos szerepet kap, de ezúttal gyerekek és a családok a célközönség.

Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetőjeként és a sorozat szerkesztőjeként olyan programot akart létrehozni, ami máshol nem található meg. „Remek gyermekszínházi előadások, hangszerbemutatók találhatók a kulturális programkínálatban, de ilyen komplex összeállításban ritkán foglalkoznak a különböző művészeti ágakkal" - emelte ki a kedden tartott sajtótájékoztatón. Tettamanti Zsófia, a művészetpedagógiai rész kidolgozója, a Szépművészeti Múzeum munkatársa a kísérőprogramokra hívta fel a figyelmet: „10-től a múzeumban az adott témához választott műtárgyakkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, majd 11-kor kezdődik a Láss csodát!, ezt követően pedig, 12-13 óráig a családok - a témához kapcsolódóan - közösen alkothatnak a múzeumi foglalkozáson."

Zatykó Péter, Eszéki Erzsébet, Baán László, Drevenka Edit2011. február 1., sajtótájékoztató, AEGON Láss csodát!
Zatykó Péter, Eszéki Erzsébet, Baán László, Drevenka Edit2011. február 1., sajtótájékoztató, AEGON Láss csodát!

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tavalyi fél millió látogatójuk közül hetvenezren a múzeumpedagógiai sorozatokon vettek részt és ez a tendencia nemcsak Magyarországon figyelhető meg. „A jó múzeum titka az, hogy szerethető legyen, hogy jó legyen ott lenni és jó legyen visszatérni is. Mi ezzel a sorozattal az intézmény oldott arcát szeretnénk megmutatni, ahol könnyedén megszerezhetők az kulturális ismeretek." Baán László hangsúlyozta, hogy a Szépművészeti Múzeum április végéig tart nyitva, így ezeknek a programoknak biztos helyük van. Az utána következő felújítás sem akasztja meg a tárlatok sorát, hiszen május 23-tól Művészet a teraszon címmel szabadtéri kiállítással várják a látogatókat.

Drevenka Edit, az AEGON Magyarorszár Zrt. pr-vezetője a támogatott programok, ez esetben a Láss csodát! kedvező jegyáraira hívta fel a figyelmet: a felnőtteknek 900 Ft, gyerekeknek 14 éves korig ingyenes a részvétel. „Számos további információ található a sorozatról a honlapon, ahová a programokon felvett, a Fidelio Média Kft. által készített videókat is feltöltjük." (Ezek az anyagok természetesen a Fidelio.hu-n is láthatók lesznek. - a szerk.)

Zatykó Péter, az AEGON Magyarország vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy „az AEGON Magyarország évtizedek óta a családok biztosítójaként ismert, ezt kívántuk hangsúlyozni a támogatásainkkal is. Sok támogatási programunk irányult eddig is a gyerekek felé. Társaságunk ugyanakkor a kultúra támogatásában is élen jár. Ezt a két irányt kapcsoltuk össze. A most induló új sorozatunk célja, hogy a művészeteket - irodalmat, zenét, képzőművészetet - közelebb hozzuk a családokhoz, a gyerekekhez."

2011. február 19-én 11 órától Bíró Kriszta színésznő, Bujtor Balázs hegedűs és Fekete-Kovács Kornél trombitás, szárnykürtös a farsangról, mulatságról, a színház és a zene rejtelmeiről mesél képekkel, felolvasásokkal, sok muzsikával. A sorozat következő délelőttjén, március 19-én a téma a ritmus (a zene, a kép, a vers, az élet ritmusa) lesz, amit Szabó T. Anna költő, M. Tóth Géza animációs filmrendező, Herczku Ágnes (énekes) és Lukács Miklós cimbalmos jár körül. Április 30-án pedig a tréfa, a játék lesz a kiindulópont, Ónodi Eszter színésznő, Lackfi János költő, Dés András ütős és Szabó Dániel zongorista közreműködésével.