Ágnes

Tízéves a Kabóca Bábszínház

2011.02.03. 09:48

Programkereső

A Kabóca Bábszínház 2001 óta működik hivatásos bábszínházként. A tíz év alatt 52 új előadás született, és több mint 250 ezer néző járt a színházban. Veszprémben tizenöt óvodával és iskolával tartják a kapcsolatot, a megyében pedig rendszeresen szintén tizenöt településre járnak előadásaikkal.
A kalapba zárt lány - Kabóca Bábszínház
A kalapba zárt lány - Kabóca Bábszínház

"A kabócák sokfélék, vannak köztük színesek, feketék, apróbbak, nagyobbak, de jellemző rájuk, hogy nagyot ugranak, és messze elhallatszik a hangjuk. Mi is ilyenek vagyunk: színesek, sokfélék, ám az együttes munkában mindig megtaláljuk a közös hangot. Mozgékonyak is vagyunk, ezért sok helyen megjelenünk. Előadásaink láthatóak veszprémi székhelyünkön, művelődési házakban, kulturális intézményekben, fesztiválokon és szakmai rendezvényeken. Bábelőadásokat játszunk kisbabáknak, óvodásoknak, iskolásoknak, illetve magyar és külföldi irodalmi anyagok feldolgozásait, zenés produkciókat. A bábszínházi tevékenység mellett tartunk drámafoglalkozásokat, szervezünk kalandjátékokat, játékos tárlatvezetést. Évente szervezzük a Kabóciádé Családi Fesztivált és a Mesefesztivált. A bábszínházban található az országban egyedülálló Kabóca Házikó, mely a 3 éven aluli kisgyerekek és szüleik számára minden nap nyitva tartó játszóhely, valamint a Kabóca Báb-odú, ahol bábkiállítás látható. Szeretnénk elérni, hogy egyedi, érdekes kabóca-hangunk minél több helyre eljusson. Hallják meg az óvodás és iskolás vagy még nagyobb gyerekek, szüleik, nevelőik, valamint minden olyan fiatal és idősebb felnőtt is, akik érzékenyek a különös hangokra. Színházépületünk Veszprémben a Viadukt/Völgyhíd túloldalán található, és egy kabóca-ugrással könnyen megközelíthető!" - Így mutatkoznak be a veszprémi bábosok.

Klasszikus és kortárs mesék, történetek egyaránt szerepeltek és szerepelnek a repertoáron: Benedek Elek, Andersen, Petőfi Sándor, Arany János mellett Lázár Ervin, Mosonyi Aliz, Marék Veronika és legutóbb Nádori Lídia meséit is műsorra tűzte a Kabóca. Számos neves bábtervezővel dolgozott és dolgozik a színház: Horváth Mária, Bodor Judit, Orosz Klaudia, Mátravölgyi Ákos, Majoros Gyula, Matyi Ágota; Ágoston Béla, Gyulai Csaba, Kiss Erzsi, Kövi Szabolcs, Kovács Gáborján, Rozs Tamás, Palya Bea és Tamássy Zdenkó  munkája járult hozzá a bábszínház zenei változatosságához, igényességéhez.

Pöttöm Panna - Kabóca Bábszínház, Veszprém
Pöttöm Panna - Kabóca Bábszínház, Veszprém

A Kabóca előadásai a tíz év alatt számos hazai szakmai fesztiválra, külföldre és a határon túlra is eljutottak. A Csató Kata rendezte Pöttöm Panna a lengyelországi Slupskban a legjobb előadás és rendezői koncepció díját nyerte el 2008-ban. 2010-ben a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon Kuthy Ágnes, a "Kél egy-egy árnyék..." című felnőtt- és ifjúsági előadás rendezője a Magyar Bábművész Szövetség díját kapta. A versenyprogramban szerepeltek a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, és rendszeres résztvevői Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozójának, valamint a budapesti Gyermekszínházi Szemlének. A Girgác Lacku című előadással Veszprém testvérvárosában, a németországi Bottropban jártak, idén márciusban pedig a dániai Gladsaxéban képviselhetik Veszprémet az Álom-álom kitalálom című előadással. Szoros kapcsolatot ápol a bábszínház a kolozsvári és a sepsiszentgyörgyi bábszínházakkal, kölcsönösek a vendégszereplések. Februárban Temesváron vendégeskedik majd a Kabóca két előadással: A kalapba zárt lányt és a "Kél egy-egy árnyék..." című produkciókat láthatja a Csiky Gergely Állami Magyar Színház közönsége.

2010 novemberében volt a HaDede babaszínházi előadás bemutatója, mely a belga Theater De Spiegel és a Kabóca Bábszínház koprodukciójában készült. A zenés tárgyjátékot a hazai előadások után márciusban mutatják be Belgiumban.

Kabóca Bábszínház: Kél egy árnyék... -
Kabóca Bábszínház: Kél egy árnyék... -

Az ünnepségsorozat központi eseményei a családi kabócás napok, amelyek tervezett programja a következő:

2011. február 27. Családi vasárnap - kabóca- és bogárbemutató a Természettudományi Múzeum munkatársával

2011. március 27. Családi vasárnap - kabóca- és bogárbábok készítése

2011. április 24. Családi vasárnap - animációs film készítése kabócákkal

2011. május 29. Családi vasárnap - bogár- és kabócahangok megismerése, verses összeállítás a bogarakról, kabócákról