Timót, Xénia

Családi programok a hétvégére

2011.02.04. 15:33

Programkereső

Fidelio Matiné, győri bábszínházi premier, koncertek Budapesten és Miskolcon, felfedező séta a múzeumban - csak néhány a hétvége programjaiból.

A Budapest Bábszínházban indul újra a Fidelio Matiné. Az első alkalom a Csipkerózsa. A Grimm testvérek klasszikusából Lackfi János költő írt verses mesedarabot, amelynek humorán és rímein remekül szórakozhatnak a gyerekek és a felnőttek, Kuthy Ágnes rendező pedig Gombár Judit tervező segítségével, színes csipkebogyókkal, tüskekatonákkal, izgalmas fényekkel igazi látványszínházat varázsolt a színpadra. Az előadásban azonban komoly szerepet kap a slágergyanús számokkal teli zene is. A pazar látványvilágú előadásra már ötéveseket is várnak. A rendező így foglalta össze a történetet: "A jól ismert régi mesét kibővítve két tinédzser: egy fiú és egy lány érési folyamatát kísérhetjük végig, akik környezetükön és saját magukon is győzve, közösen lépnek tovább egy újabb életszakaszba. Az útjuk során gyermekiesen külsőséges tulajdonságaikat levetkőzve, új belső értékekkel gazdagítva válnak önálló, másokért is felelősséget érző emberekké."

Csipkerózsa - Karádi Borbála, Bercsényi Péter
Csipkerózsa - Karádi Borbála, Bercsényi Péter

Győrben, a Vaskakas Bábszínházban a kelet világa tárul elénk az 1000+1 éjszaka meséi által. "Aludni, aludni, s álmodni végre! Ki velünk mer álmodni, szórunk elébe pompázó gyöngyöket kacér fénycsillámmal, álmodunk burjánzó öblöket tengerhullámzással. Mindegyik gyöngyben és mindegyik hullának szétporló cseppjében ott van egy új mese egy másik világból, keletnek fűszeres otthonából, hol él Ali baba, palackba zárt dzsinek, s a mások: lidércek, ifrítek, boszorkányok, s él örökké hite a szépnek, férfi és nő igaz szerelmének. Reptetünk szőnyeget, kacagunk szörnyeket. Gurítunk gyöngyöket ezeregy meséből, kapd el, vagy csak nézzed. Sose nincs vége ezeregy mesének." Így ajánlják az alkotók az előadást, amelynek rendezője Újvári Janka.

Van, aki nem ismeri Boribont és Annipannit, Marék Veronika bájos hőseit? De így még biztosan nem találkoztak velük! Ugyanis nemcsak beszélgetnek mindennapi örömeikről, bánataikról, játszanak - és persze, néha veszekszenek egymással, de énekelnek és táncolnak is. (Természetesen Marék Veronika dalszövegeire és Tallér Zsófia zenéjére.) Aki pedig mindkettejüket megszemélyesíti: Mórocz Adrienn. A harmadéves színművészeti egyetemista ebben az évadban magára öltötte már Pöttyös Panni pöttyeit, ezúttal azonban kedvenc virágos kertésznadrágjában, egy igazán bájos és szeretnivaló mackóbábbal lép a szombati Minimatiné közönsége elé.

Marék Veronika, Mórocz Adrienn, Tallér Zsófia
Marék Veronika, Mórocz Adrienn, Tallér Zsófia

2011-ben is folytatódik Mandel Róbert hangszertörténész sorozata a Művészetek Palotájában fiatalabbaknak és idősebbeknek, egyszóval mindenkinek, aki érdeklődik az érdekes instrumentumok iránt. A sorozat harmadik műsorában a barokk kor hangszercsodái kerülnek elő.

Szombaton kerül sor az évad második gyerekkoncertjére a miskolci Művészetek Házában. A zenés délután forgatókönyvírója és műsorvezetője ezúttal is Csuka Tímea, a Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényli. Aki végigkíséri az idei évadra tervezett három koncertből álló sorozatot, beleleshet a vezénylés rejtelmeibe: a gyerekek mesébe foglalva ismerkednek az ütemmutatókkal, zenei lüktetésekkel, azok hasonló és eltérő vonásaival. A koncertet ajánljuk óvodásoknak, kisiskolásoknak, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

A Griff Bábszínházban Zalaegerszegen szombaton 11 órakor kezdődik a következő Mesematiné, melyen a bábozás titkaiba nyerhetnek betekintést a kicsik és a nagyok, és az is kiderül, mi van a paraván mögött. A szombathelyi Mesebolt Bábszínházban a vasárnapi matiné alkalmával egy igazi bohócjátékkal, a Hoppláda című előadással várják az érdeklődőket.

Miskolci Szimfonikus Zenekar - gyerekprogram
Miskolci Szimfonikus Zenekar - gyerekprogram

A Magyar Nemzeti Múzeumban szombaton 11-től 17 óráig várnak minden felfedezőt, hogy együtt járják be a csodák földjét: a Magyar Nemzeti Múzeum Európában is egyedülálló régészeti kiállítását és római kőtárát. A belépés ezúttal ingyenes, csakúgy, mint a rendszerese vasárnapi Cifra Palota-programokra a Művészetek Palotájában.

És ne feledjük, hogy minden vasárnap kinyit a Kakaó Bár a Szikrában: gyerekeknek egész napos programok - színház, mozi, bábszínház, varieté, bűvész, zsonglőr, gólyalábas bohócok, arcfestés, játszósarok, koncert, habos kakaó, DJ táncparti; szülőknek designpiac, internet-sarok, olvasószoba, valamint kávé- és sörház. Ezúttal Farkas és Piroska ismert története kerül új szempontból a nézők elé, zenés bűnügyi családi társasjátékként, és végre pontot tehetünk a történet végére. Végre kiderül az igazság. Kiss Piroskával és Nagy Mamával lezajlott incidense után végre kézre kerítették a farkast. Minden mesének több oldala van. Hogyan látják a szereplők a saját történetüket? A nézők véleményére és aktív részvételére is igényt tartó interaktív mesejáték erre keresi a választ.

További programok a Fidelio programbázisában.