Alfréd

Családi programok a hétvégére

2011.02.10. 16:10

Programkereső

Itt a farsang, áll a bál - mulatságokkal teli az ország, tessék kirándulni!
3F6E61D2-08D6-4D96-83E3-36DC55B4D64B

Többször is Maszkabálba hív Gryllus Vilmos, a Magyar Nemzeti Galéria történelmi maszkabált rendez, a Millenárison pedig amellett, hogy egyetlen hétvége alatt végigkóstolhatók Magyarország ízei, farsangi álarcok, maskarák készíthetők - figyelem, a nap végén jelmezverseny! -, megsüthető a farsangi fánk, Kolompos-táncház, Fakutya-koncert vár. Bár Rosta Endre maszkfaragó népi iparművész varázslatos Millenáris-beli kiállítása a busómaszkfaragás rejtelmeibe kalauzol el, autentikusabb az élmény, ha Mohácson szerezzük.

A hagyományos csütörtöki kisfarsanggal kezdődik március 3-án és "farsangfarkáig", azaz húshagyó keddig (március 8.) tart az idei mohácsi busójárás, amelyen minden eddiginél több, harminc helyszínen összesen 75 programmal várják az érdeklődőket. Szombat délelőtt országos népdaléneklési találkozó, busó csoportok bemutatkozása várja az érdeklődőket, majd kezdetét veszi a nemzetközi dudástalálkozó. Este táncház a Poklade és a Bartina zenekarral, farsangi bál, valamint magyar bál fogadja a Mohácsra látogatókat. Farsangvasárnap délelőtt megkezdődik a busó készülődés a Bödönhajós csoporttal és a Sokadija zenekarral, emellett busómaszkfaragás, délszláv zenei parádé és sokác táncház szórakoztatja a nagyérdeműt. A busójárás fő napján kora délután a szigeti busók csónakon átkelnek a Dunán, majd busóavatás és felvonulás veszi kezdetét. Ezt követően a Duna-partról vízre bocsátják a farsangi koporsókat, a Széchenyi téren pedig busó körtánc és máglyagyújtás lesz. Az estét sokácbál zárja. Hétfőn a busók hagyományos házról-házra járását tekinthetik meg a Mohácsra érkezők. Húshagyókedden az idei utolsó farsangolás kezdődik a város utcáin, kora este pedig ismét máglyagyújtás és koporsóégetés lesz a Széchenyi téren.

Mohácstól nincs messze Pécs, ahol különleges kalandra invitálják az érdeklődőket: az ősi sírkamrák sejtelmes világát a kivilágítatlan Cella Septichora Látogatóközpontban ismerhetik meg. A misztikus élmény garantált.

Visszatérve a fővárosba a Palinta Társulat interaktív farsangi koncertjét választhatjuk, vagy a Városliget felé vehetjük az irányt. 1971. január 14-én nyílt meg a Fővárosi Nagycirkusz. Az akkori Európa legmodernebb cirkuszának ünnepélyes megnyitó előadásán a kor leghíresebb magyar artistái léptek fel, akiknek neve ma is ismerősen hangzik: Rodolfo, a bűvész, Eötvös Gábor zenebohóc és Simon Tibor légtornász. Az utódok az évfordulóhoz méltó előadással emlékeznek vissza és idézik fel a régi cirkusz hangulatát a Nosztalgia című, március 13-ig látható műsorban, amelyben szerepel bűvész, komikus és bohóc, valamint akrobaták, zsonglőrök, légtornászok, de nem hiányoznak a lovak, elefántok, tigrisek és párducok sem.

További családi programok a Fidelio programadatbázisában ide kattintva érhetők el.