Bernadett

Csüllög Mónika: "Nem az a célunk, hogy profi balerinákat neveljünk"

2011.02.17. 15:45

Programkereső

Én elmennék tornázni, de ki vigyáz addig a gyerekre? Biztosan sok kisgyermekes anyuka számára ismerős ez a probléma. Jól esne mozogni egy kicsit, de nem lehet, mert nem maradhat otthon egyedül a csemete. Nos, jó hírünk van.

Egy új kezdeményezésnek köszönhetően mostantól ő is jöhet velünk a tornaterembe, ahol az anyukáknak tartott órával egy időben, ám külön teremben a kicsik is részt vehetnek egy nekik való táncórán. Amikor belépek az ajtón, nem a várt tánciskolai környezet fogad. Tornasorba állított gyerekek és a terem szélén várakozó szülők helyett felszabadult hangulat és izgatott készülődés vár.

Balansz Tánciskola
Balansz Tánciskola

Mi teszi igazán különlegessé az iskolát?

Az igazi különlegessége az, hogy párhuzamosan zajlik a gyerekeknek és a felnőtteknek a tánctanítás: egy időben, de külön teremben és külön tanárral. Mindenki választhat a korának megfelelő órák közül. Igyekszem úgy kidolgozni minden egyes gyakorlatot, hogy ne az legyen a fokmérője, ki hogyan csinálja, hanem hogy minden szinten legyen kihívás. Itt tényleg nem az a fontos, le tud-e menni valaki spárgába, hanem az, hogy mindenki önbizalommal és kiegyensúlyozottan menjen el az óráról.

Nem megszokott tanítási módszer, hogy külön választjátok a szülőket és a gyerekeket. Hogyan kell elképzelni egy felnőtt- és egy gyerekórát?

A gyermekórákat Tipegőtáncnak neveztük el, ott fejlesztő jellegű táncórák vannak. Ezeken egyrészt az a cél, hogy a különböző koncentrációs zavarokat enyhítse, helyes tartást, testtudatot alakítson ki, és mindezt játékos formában. Az is feladat, hogy a gyerekek megtanuljanak egymással fegyelmezetten táncolni, játszani. Ezeken az órákon igyekszünk minél több ismétlést betenni, mert az óvódás korú gyerekeknél az, hogy valamit ismerek, csinálom és tudom, hihetetlenül önbizalom-növelő. Visszatérnek különböző gyakorlatok, zenék, de mindig van valami új is. Amíg a gyerekek az egyik teremben táncolnak, addig az anyukák, akiknek a legtöbbje ülőmunkát végez, ami általában hát- és gerinctáji fájdalmakkal jár együtt, egy másikban. A felnőttórákat általában én tartom. A gyakorlatok nagyon sok jógaelemet tartalmaznak, de nem a gimnasztikai feladatokon van a hangsúly. Igyekszünk egyesével foglalkozni mindenkivel, ez mindkét órára érvényes.

Igényel-e ez az oktatóktól valamilyen speciális felkészültséget vagy a szokásostól eltérő hozzáállást?

A tanáraink közül mindenki gyerekkora óta táncol. Nem feltétel, hogy profi táncos legyen valaki, de a minőség és a színvonal, amit nyújt, az mindenképpen professzionális kell, hogy legyen. Nagyon fontos a nagyfokú empátia és tolerancia, hiszen itt tényleg a nulláról kell tanítani az embereket. Szükség van még nyitottságra és beleérző-képességre, hogy az is élvezze az órákat, aki nem évek óta táncol. Nekem tényleg az a célom, hogy ezeket a gyakorlatokat bárki csinálhassa.

Látom, hogy különböző korosztály vesz részt a gyerekórákon. Hány éves kortól lehet jelentkezni az órákra?

Három éves kortól lehet jönni, bár a legfiatalabb gyermek jelenleg kétéves. Óvodás korban jelentős a szórás. Elég nagy a különbség egy három- és egy hatéves gyerek között. Ezt úgy próbáljuk áthidalni, hogy az idősebb gyerekeknek pluszfeladatokat adunk, így ők segítői lesznek a tanárnak. Ezzel észrevétlenül lekötjük őket, mialatt fiatalabb társaik az egyszerűbb feladatokat végzik.

Balansz Tánciskola
Balansz Tánciskola

Szülőként nem biztos, hogy mindenki el tud járni az összes órára. Hány óra van egy héten? Egymásra épülnek a gyakorlatok?

Minden helyszínen heti két óra van. Ami a koreográfiákat illeti, nem fontos minden órára eljönni, persze aki folyamatosan jár, látványosabban fejlődik, de figyelünk arra, hogy a mozdulatok ne egymásra épüljenek, így aki csak hetente egyszer tud eljönni az iskolába, az sem érzi úgy, hogy kiesik valamiből. Ráadásul nem havi bérletek vannak, hanem bizonyos számú alkalomra szólók, amelyek sokkal hosszabb ideig használhatók, mint a havi bérletek. Ezzel is próbálunk segíteni azoknak, akik nem tudnak eljárni minden órára.

Anyuval táncolok címmel hirdettetek meg egy rajzpályázatot, amelyből kiállítást rendeztetek. Lesz-e folytatása a rajzok bemutatásának?

Február 5-én nyílt meg a jelenlegi kiállítás az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban. A meghirdetett pályázatra rengeteg rajz érkezett, egy helyen nem tudtunk mindent bemutatni, ám az a cél, hogy mindegyik rajz kiállításra kerüljön, ezért ahogy három-négy hetente vándorol a kiállítás, mindig új rajzokat állítunk ki. A megnyitóra szerveztünk egy táncbemutatót a gyerekekkel könnyen megtanulható koreográfiával, hogy az ottani gyerekek, akik egyébként nem járnak hozzánk, szintén megtanulhassák a lépéseket, így egy nagy, közös tánccal zártuk az eseményt. A következő helyszínről a honlapunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.