Aladár, Álmos

Családi programok a hétvégére

2011.02.18. 09:46

Programkereső

Láss csodát! - ez lehetne a hétvége szlogenje. Múzeum, színház, zene és még mindig farsangolás.

Vajon hol köt ki a képzelet, ha az egyszerű mesét, felolvasást egy zenész saját "nyelvén", zenei improvizációval sző tovább?  Erre keresi választ az AEGON új, kisiskolásoknak és szüleiknek szóló, Láss csodát! című sorozata, ahol többféle művészeti ág adja tovább az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás örömét. Minden mese vagy zenei improvizáció egy-egy témához, illetve az ehhez választott, a múzeumban megtekinthető műtárgyhoz kapcsolódik. Az első ilyen délelőttön a Szépművészeti Múzeumban, szombaton Bíró Kriszta színésznő, író, Bujtor Balázs hegedűs és Fekete-Kovács Kornél jazztrombitás kalauzol a fantázia birodalmában.

A Liszt-évben a Müpa az ifjúsági hangversenyein Liszt Ferencet mint minden idők legnagyobb zongoravirtuózát és mint igazi világpolgárt mutatják be. A vasárnapi koncertek első részében Fülei Balázs közreműködésével. Liszt kalandos életpályáját, az eseményekben és fordulatokban gazdag életét ismert zongoraművek egy-egy tételéhez kapcsolódóan idézi fel a koncerten nem csak zongoristaként, hanem műsorvezetőként is bemutatkozó Fülei Balázs, aki fiatal kora ellenére már számos díj, hazai és külföldi elismerés birtokosa, míg a hangverseny második részében a Les quatre éléments (A négy elem) című, férfikarra és zongorára íródott darab hangzik fel.

Csoki koncert 2010. április 18. (Fotó: Halász Nóra)
Csoki koncert 2010. április 18. (Fotó: Halász Nóra)

Állati Csoki-koncertre kerül sor szombaton. A koncertműsor: mesés zenék állatokról, gyerekektől gyerekeknek. A furulyától a fuvoláig, madársíptól a cserépsípig, üvegtől a kolompig mindenféle fúvós és ütőhangszereket szólaltatnak meg az ifjú muzsikusok. A bárány, a ló, a szamár, a béka, a denevér, a hattyú, a hal, a nagy ho-ho-ho-horgász és a Vízipók csodapók egyaránt szereplői lesznek a színes műsornak. A Fülep Márk vezette együttesben muzsikáló gyerekek önfeledt játékban élik át a zene örömét, ezért a közönség csivitelő tetszés nyilvánításai nemcsak megengedettek, hanem kifejezetten inspirálják az előadókat.

Premierre is sor kerül a hétvégén. A MU Színházban az Ilka és a papírrepülő, Balassa Eszter és Laboda Kornél darabja a Pont(y) Műhely előadásában egy kislányról szól, akivel szülei alig foglalkoznak, és nem hajlandóak azt tenni, amit lányuk szeretne. A nyolcéves Ilka ezt azonban egy szép napon megelégeli, s felkeres egy tündért. Talányos Teodóra kockacukraitól minden alkalommal, mikor ellentmondanak Ilkának, anya és apa testmagasságuknak pontosan a felére zsugorodnak. Így aztán kénytelenek lesznek folyton azt tenni, amit Ilka kér tőlük. Ám a törpékké lett szülők mégsem bizonyulnak eléggé engedelmesnek, és titokban a tündérhez indulnak. Ilka ekkor levelet kap...

Téltemetésre, maskurázásra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombaton. A farsang alkalmával nemcsak a hideg évszaktól búcsúzunk, hanem az ébredő tavaszt is köszöntjük mulatsággal, evéssel-ivással, zenével és tánccal. Aki szívesen készítene álarcot vagy kipróbálná, milyen az élet a Varázsló- és Boszorkányképző Iskolában, annak a Városligetben a helye. A Kristálygömb Jósdában kiderül, miféle titkot rejt a jövő, a Mozi-kuckóban pedig megtudható, milyen farsangi népszokásokat jelenítenek meg a busók, és a jelmeztár is tárt kapukkal vár.

A Budapesti Történeti Múzeumban is farsangi vigasságot rendeznek. A vasárnapi Cimbora-napon a résztvevők megismerkedhetnek a középkori királyi palota termeivel, készíthetnek maszkokat, álarcokat, összerakhatják egy Mátyás királyt ábrázoló festmény darabjait, a Pannonius-kódex egy lapját, valamint a Thuróczy Krónika Szent László- és Mátyás király-ábrázolását, a Budavár építőjátékkal, tornyos célbadobóval, városfoglaló játékkal ügyességüket is kipróbálhatják.

Segítség, komolyzene!
Segítség, komolyzene!

A zenekar új otthona: Kodály Központ címmel hirdette meg a Pannon Filharmonikusok rajzpályázatát, amelyre a rajzokat a most vasárnapi koncertre várják a gyerekektől. A komolyzene világába beavató vidám sorozat, a Segítség, komolyzene! 7 éves kortól mindenkit vár, aki kíváncsi arra, hogy Schubert 3. szimfóniája mikor és hogyan íródott, milyen érdekes történetek kapcsolódnak a műhöz, és milyen hangszeres kihívásokat jelent a muzsikusoknak.

További gyerek- és családi progamok a Fidelio programadatbázisában.