Alfréd

Családi programok a hétvégére

2011.02.25. 09:59

Programkereső

A tél az utolsókat rúgja, elérkeztünk a farsang farkához. Tessék megünnepelni!

Hoppláda, Paul Maar mesejátéka a barátságról, az egymásra utaltságról szól. Az előadás ezúttal a Müpa Fesztivál Színházában látható, és mivel két-nyolc éveseknek szól, a kisebb és a nagyobb gyerekeket is várják a győri Vaskakas Bábszínház Budapesten vendégeskedő színészei.

Hoppláda - Vaskakas Bábszínház
Hoppláda - Vaskakas Bábszínház

A Nagymező utcában néptáncegyüttesek előadásait láthatják az érdeklődők, illetve kirakodóvásárban nézelődhetnek és vásárolhatnak,  telet búcsúztatják a Millenárison, farsangi gyereknap lesz a Tűzraktérben, a Center Színházban is áll a farsangi bál, de a Cifra Palotában sem feledkeznek meg a jeles ünnepről. És ez még csak Budapest.

Télűző karnevált és farsangifánksütő versenyt rendeznek pénteken délután Nyírbátorban, ahová mintegy négyszáz felvonulót, valamint szakácsot várnak. A reneszánsz jelmezekbe öltözött felvonulók a Báthori-várkastély kertjében temetik el a telet és várják a tavaszt.

Szegeden még a múlt század harmincas éveiben is szokás volt, hogy rongyokból és szalmából télbanyát készítettek, amelyet zajkeltés és vigadalom kíséretében cipeltek keresztül a városon, és végül bábut a Tiszába vetették, vagy elégették. A Téltemetés szervezői ezt a hagyományt elevenítették föl. Tóth Andrea bábkészítő művész bányáját már pénteken közszemlére teszik, egy-egy papírdarabra felírva mindenki a szoknyájára tűzheti azt a bút és bánatot, amelytől szeretne megszabadulni. Szombaton este sötétedéskor  fénybe mártják a Klauzál tér eklektikus stílusú műemlék épületeit: nagyteljesítményű projektorok segítségével fénnyel festik át a házak falát. Vasárnap este ágyúlövés ad jelet a téltemető menet indulására: vásári komédiások és gólyalábasok ragadják meg a télbanyát, majd az érdeklődőktől kísérve hangos csinnadratta közepette átviszik a Dóm térre, ahol végül egy hatalmas máglyára vetik és elégetik.

farsangi maszk
farsangi maszk

Keszthelyen is lesz maskarás felvonulás a belvárosban: a menet a Helikon Kastélymúzeum parkjától a Fő térig tart. A Fő téren felállított színpadon néhány perces műsorra van lehetőségük a felvonulóknak, hogy bemutassák magukat és jelmezeiket. A szervezők a különböző kategóriák legkreatívabb jelmezeit értékes díjakkal jutalmazzák.

További családi programok a Fidelio programadatbázisában.