Beáta, Izolda, Lea

Családi programok a hétvégére

2011.03.17. 22:06

Programkereső

A hétvége legizgalmasabb eseményeinek egy színházi premier, egy ismeretterjesztő koncert és egy igazi összművészeti múzeumi kirándulás ígérkezik.

Vajon hol köt ki a képzelet, ha az egyszerű mesét, felolvasást egy zenész saját "nyelvén", zenei improvizációval sző tovább? Erre keresi választ az AEGON új, kisiskolásoknak és szüleiknek szóló sorozata, ahol többféle művészeti ág adja tovább az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás örömét. Minden mese vagy zenei improvizáció egy-egy témához, illetve az ehhez választott, a múzeumban megtekinthető műtárgyhoz kapcsolódik. A szombati délelőttön Szabó T. Anna költő, M. Tóth Géza animációs filmrendező, Herczku Ágnes énekes és Lukács Miklós cimbalomművész kalauzol a fantázia birodalmában.

Aegon-matiné a Szépművészeti Múzeumban
Aegon-matiné a Szépművészeti Múzeumban

A Müpában folytatódik az Utazás Symphoniába, az útitársak ezúttal a fafúvósok lesznek. Ezúttal a klasszikus szimfonikus zenekar hangszerszámai közül a vonósok mögött helyet foglaló "kórust" ismerhetik meg az érdeklődők. A fuvolák, oboák, klarinétok és fagottok világának felfedezésére irányuló expedícióban a Zuglói Filharmónia fafúvós oktettje, valamint Fazekas Gergely műsorvezető lesz segítségünkre, és ezen a szombati délelőttön minden bizonnyal kiderül az, miért sorolhatjuk egyik-másik fém hangszert - a szaxofont vagy a fuvolát -, sőt kerámiából, csontból vagy műanyagból készült hangszerszámot a fafúvósok közé. (Aki nem ér rá Symphoniába utazni, annak eláruljuk: a fúvóka anyaga számít!)

Premierre kerül sor a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban. Hófehérke mostohája boszorkány. Vagy nem is a mostohája? Lehet, hogy az édesanyja? Vagy talán inkább egy színésznő, aki az édesanyja szerepét játssza? Az anyukák szeretik a gyereküket, és soha nem bántanák őket. De mi van akkor, ha Hófehérke miatt a Mama nem lehet többé a legszebb nő a világon? És ha mégis színjáték az egész: vajon két színésznő hogyan viselkedne, ha valóban el kéne játszania a mesehősök történetét? A Koromfekete című előadásban Eke Angéla és Megyes Melinda játsszák el a történetet, amely Wim Hoffman regénye alapján készült.

Vasárnap bárki lehet király a Budapesti Történeti Múzeumban. Az érdeklődők elkészíthetik saját Corvináikat, felépíthetik saját várukat, játszhatnak padlótégla-puzzle-t vagy várktikettet, és családi tárlatvezetésre is sor kerül a középkori királyi palota helyiségeiben.

Március 19-e, szombat tanítási nap az óvodák és iskolák nagy részében, ezért a szegedi REÖK-ben kivételesen két foglalkozást tartanak délelőtt 10:30-kor és délután 15 órakor! A foglalkozás témája az út és a fény. Szó lesz a szegedi napsugaras házakról, a fény jelentőségéről, ábrázolásáról is. Pataki Ferenc napsugaras képeitől indulnak a gyerekek, majd a Nagyvárosi útvesztő című képén keresik a kivezető utat. Hová vezet ez az út? Erről mesélnek a gyerekek képei.

Gyerek- és családi programok a Fidelio adatbázisában.