Klaudia

Több száz óvodás a kiállításokon

2011.03.21. 10:10

Programkereső

Négy hónap alatt több mint 1300 szegedi óvodás látogatta meg a Reök-palota kiállításait a tavaly ősszel indult ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon.
Reök-palota
Reök-palota

November közepe óta vehetnek részt ingyenesen óvodáscsoportok a Regionális Összművészeti Program múzeumpedagógiai foglalkozásain. Az eltelt négy hónap alatt 64 szegedi és Szeged környéki csoport látta az időszaki kiállításokat. A kisgyerekek eddig Csáki Róbert festményeivel, a szegedi festészet száz esztendejét bemutató Közös értékeink címet viselő tárlat anyagával, illetve Pataki Ferenc alkotásaival ismerkedhettek meg.

Bátyai Edina, a központot működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendkívül fontosnak tartja a gyerekek művészeti nevelését. A szakember szerint már egészen kis korukban kulturális programokra kell vinni a gyerekeket, mert csak így szokhatnak hozzá és kedvelhetik meg azokat.

Az ovisoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások legfőbb célja, hogy a gyerekeket bevezesse a képzőművészet világába. Ale Ildikó múzeumpedagógus a szecessziós palota bemutatásával ráhangolja az ifjú vendégeket a foglalkozásra, a kiállítótermekben pedig egyszerű, könnyen befogadható képelemzésekre helyezi a hangsúlyt. Emellett megismerteti őket festészeti műfajokkal és technikákkal is. A szakember arra törekszik, hogy a kicsik a képeken keresztül megtanulják kifejezni magukat, egyéni véleményformálásra is képesek legyenek. A cél alapvetően az, hogy felébredjen bennük a művészetek iránti érzékenység, formálódjon az ízlésük, mindemellett pedig kialakuljon bennük a tárlatlátogatás kultúrája.

A foglalkozások végén a tárlaton látható, kiválasztott képet tudják saját alkotásaikban  továbbgondolni. A gyerekek által készített legjobb rajzokat egy mini-kiállítás keretében hamarosan a nagyközönség is megismerheti.