József, Bánk

Nyertes darabok bemutatója a Vaskakas Bábszínházban

2011.03.24. 14:56

Programkereső

A győri Vaskakas Bábszínház 2010 végén hirdette meg nyílt pályázatát kamaraszínházi bábjáték-mesejáték megírására, illetve dramatizálására.
Veres András
Veres András

A pályázati határidőig, 2011. január 15-ig várakozáson felüli mennyiségű, 118 pályamunka (részletes szinopszis és két teljesen kidolgozott jelenet) érkezett Győrbe, melyeket a Vaskakas társulatának előválogatása után háromtagú zsűri értékelt. Dobák Lívia és Upor László dramaturg, valamint Veres András bábszínész-bábrendező nyolc művet ajánlott a Vaskakas Bábszínház figyelmébe, melyek közül az első három helyezett részesül pénzjutalomban. E három helyezett azonban valójában öt pályázat, a lista második helyén ugyanis hármas holtverseny alakult ki.
A zsűri döntése alapján 200 000 forintos pénzjutalomban részesül Boros György László Holle anyó ajándéka című darabja, a Vaskakas Bábszínház bábjátékpályázatának győztese; Heindl Vera Hófehérke, Szabó T. Anna Borsószem királykisasszony és Szőke Andrea Borsószem hercegkisasszony című munkája; valamint Berta Mária A Békakirályfi című szövegkönyve. A zsűri által javasolt művek közül a 2011/2012-es évadban a Vaskakas Bábszínház bemutatja Boros György László, Heindl Vera és Szőke Andrea pályamunkáját.

A Bábszínház társulata három, egyenként 200 000 forintos pénzjutalommal járó különdíjat osztott ki: Badacsonyi Angéla Piroska és a farkas, Kiss Márton A Békakirályfi, avagy a Béka, a Király, a Lánya és a Vasorrú Bába, valamint Marsalkó Eszter Hamupipőke című darabjának.