Irén, Írisz

Családi programok a hétvégén

2011.03.25. 21:40

Programkereső

Rézerdő, nádsusogás és a tavasztündér mosolya várja a családosokat március utolsó hétvégéjén. De fellépnek a MÁV Szimfonikusok és Halász Judit is.

Szombat délelőtt a Művészetek Palotájába költöznek a Rézerdő lakosai. Méhes Csaba pantomimművész és a Brass in the Five rézfúvós kvintett újabb gyermekszínházi produkciója ez alkalommal a Müpa Üvegtermében lesz látható. Rézerdő lakói, a gyerekek vidám, gondtalan életét élik egy távoli vidéken. Boldogan játszanak, viaskodnak. Próbára téve képességeiket, titkon abban reménykednek, hogy valamelyikük egyszer kiérdemli majd a királyi trónt. Addig addig bizonygatják rátermettségüket, míg majdnem megfeledkeznek a Rézerdőt fenyegető betolakodókról. Őket csak közös elhatározással és közös erővel tudják megfutamítani, így a királyi trón is üresen marad, viszont ez az elhatározásuk még szorosabbá fűzi barátságukat. Ajánljuk mindazoknak korhatár nélkül, akik egy óra önfeledt nevetésre vágynak.

A MÁV Szimfonikusok Unokák és Nagymamák koncertsorozatának következő hangversenyén Haydn üstdobütéseit követően kiderül, hogy a változatosság gyönyörködtetni is tud. A koncerten Kesselyák Gergely vezényletével Csajkovszkij és Kodály fülbemászó dallmai is felcsendülnek.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely

A Hókirálynő Meseszínpad előadásán fény derül a Tavasztündér mosolyának titkára. Bíborka királylány szomorúan üldögél a palotakertben, mert nincs barátja. Akár egy szál virággal is beérné, aki csak az övé lehetne. Jentis, az udvari bolond hiába próbálja felvidítani, a királylány csak sírdogál. A Tavasz tündér megsajnálja, s megajándékozza a kis tulipánnal, aki még beszélni is tud, de szavát csak a királylány hallhatja. Bíborka szeretné megtudni a virág titkát. Jentis óvja ettől, mert varázslatot sejt mögötte, de az elkényeztetett királylány követeli, hogy induljanak az ismeretlen tájak felé. Eljutnak Jilához, a varázslónőhöz, s tőle remélik a segítséget. Ám csak annyit tud ajánlani, hogy induljanak a hegyeken át, mert ott biztosan segítségre lelnek. Közben eltévednek, s Burbur, az óriás fogságába kerülnek. Innen csak nehezen szabadulnak, s a Télkirálynő országába jutnak. Hiába keresik a virág titkát, mert a titok, a "Tavasz Tündér Mosolya", a szívekben rejtőzik. Vagy tán megbújik egy szál virágban...?

Gyermekek és felnőttek legnagyobb örömére Halász Judit több koncertet is ad a hétvégén. Csiribiri című előadásán a gyermekek legkedvesebb dalait énekli. Ma már nemcsak a kicsiknek, de az egész családnak szól a nóta Nagymamáról, a testvéri szeretetről meg arról, hogy minden felnőtt volt egyszer gyerek...

Halász Judit
Halász Judit

A vasárnap délelőtt folyamán továbbá erős fújásokra és nádsusogásra is számíthatunk. A frontérzékenyek fejfájását Lukácsházi Győző és a Budapest Klarinét Kvartett közös műsora enyhítheti, mely keretében a világhírű együttes muzsikával és játékkal ismerteti a fafúvósok tudományát a legkisebbekkel.

Lukácsházi Győző
Lukácsházi Győző

Gyerek- és családi programok a Fidelio adatbázisában.