Beáta, Izolda, Lea

Gyerekek veszik át a hatalmat a Műcsarnokban április elsején

2011.03.31. 16:59

Programkereső

Egy napra a gyerekek veszik birtokba a Műcsarnokot április elsején, pénteken. A fordított napon gyerekek fogadják a látogatókat, ők felügyelnek a kiállítótermekben, ők tartanak tárlatvezetéseket, segédkeznek a ruhatárban és a pénztárban.
Műcsarnok
Műcsarnok

A múzeum első ilyen jellegű rendezvényének ötlete Szabics Ágnestől, a Műcsarnok múzeumpedagógusától származott. A fordított nap lebonyolításában az ő múzeumi szakkörének növendékei, valamint a XII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói vesznek rész. "A gyerekek hetek óta nagyon lelkesen készülnek a fordított napra. Versengtek egymással, hogy ki kerüljön a ruhatárba, ki lehessen tárlatvezető" - mesélte a múzeumpedagógus. Mint jelezte: a program a maga nemében egyedülálló, hiszen a műtárgyakat egy kiállításon általában óvják a gyerekektől és nekik magyarázzák az alkotások jelentőségét. 

A gyerekek 15 órától, majd 17 órától két tárlatvezetést tartanak a múzeum Egyszerű többség című kiállításán. A rendhagyó tárlaton 15 magyar művészeti csoport mutatkozik be nemcsak képzőművészeti jellegű alkotásokkal, hanem beszélgetésekkel, közös főzéssel vagy éppen színielőadással. A kiállítási túrák arra is alkalmat adnak a gyerekeknek, hogy saját értelmezésükben mutathassák be a látogatóknak a kortárs művészet alkotásait.