József, Bánk

Gyerekprogramok a Müpában

2011.03.31. 10:39

Programkereső

A Müpában a legkisebbekre is figyelnek: Ringató, Zene-bona, Cifra Palota, Hang-szer-szám, Matinékoncertek, Minimatinék várják a családokat a hét minden napján.

Szerdánként a Ringató sorozat foglalkozásait vezető dr. Gállné Gróh Ilona énektanár játékkal, énekszóval várja hároméves korig a kicsinyeket és azokat az édesanyákat, édesapákat, akik gyermekük nevelésében kiemelkedő szerepet szánnak a zenének és a mozgásnak. "Az anya nem csak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel" - vallotta Kodály Zoltán. A Ringató célja, hogy a szülők felismerjék: az énekszó, a közös játék valóban a kicsinyek "lelki tápláléka". A foglalkozások oldott légkörében a kismamák mintát kapnak kisgyermekük zenei neveléséhez, maguk is megtanulnak magyar népi gyermekdalokat, mondókákat, mozgáshoz kapcsolódó játékokat. Ezeket azután ugyanazzal az örömmel gyakorolhatják otthon, mint a Ringató családias közegében. Ringató foglalkozások minden héten szerdán 9:00, 9:45, 10:30 és 11:15 órakor kezdődnek.

Ringató
Ringató

Zenélni jó! A Művészetek Palotája épületében 10-15 fős csoportok számára szervezett szombati Zenebona foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a zenecsinálás örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. Az érdeklődők négyféle foglalkozás közül választhatnak. Egyéni jelentkezőket szombat délelőtti időpontokban várják 5-től 9 éves korig. A részvétel előzetes, írásos regisztrációhoz kötött. Oktatási intézmények csoportjait a meghirdetett időpontokon kívül fogadjuk, egyeztetés alapján, 5-től 18 éves korig. Érdeklődés, jelentkezés és regisztráció: zenebona@mupa.hu.

A 2010 januárjában indult Hang-szer-szám sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál. Az első félévben a magyar népi hangszereket ismerhették meg az érdeklődők; négy alkalommal találkozhattak a gyerekek a magyar népi hagyományban használt zeneszerszámok egy-egy jellegzetes képviselőjével. Az új tanévben a Hang-szer-szám sorozat a Zenél a világ alcímet kapta, azaz a világzenei barangolásra indulhattak kisiskolások és felső tagozatosok, hogy különböző földrészek népeinek zenéjével és ritkán látható-hallható hangszereit ismerjék meg. 2011 első felében 2011 első félévében az úti cél Symphonia, ahová négy állomáson keresztül juthatnak el a kalandvágyók. Az első alkalommal a klasszikus zene és a szimfonikus zenekar jellemző színét adó, legnagyobb számú csoportját, a vonósokat figyelhették meg munka közben az érdeklődők. A hegedűk, mélyhegedűk, gordonkák és nagybőgők után következnek áprilisban a zenekar legragyogóbb megjelenésű és legfényesebb hangú tagjai, a rézfúvósok, májusban pedig a nagyzenekar felépítést ismerhetik meg a szülők és a gyerekek.

Müpa - gyerekprogramok
Müpa - gyerekprogramok

A Minimatinékon báb- és táncszínházi előadások láthatók a műfaj legjelesebb budapesti és vidéki képviselőitől, a Matinékoncerteken pedig fiatal művészek tolmácsolásában közismert és rtikábban játszott klasszikus darabok is felcsendülnek. Áprilisban Bartók Concertója lesz műsoron a Budafoki Dohnányi Zenekar tolmácsolásában, májusban Kodály Háry Jánosát ismerhetik meg az érdelődők operaénekesek, nagyzenekar és a Kolibri Színház bábosai segítségével.

Mára ugyanolyan nehéz elképzelni a Művészetek Palotáját Hangulatkoncertek nélkül, mint az ország zenei életét a Müpa nélkül. Ötödik esztendeje minden héten több alkalommal a budapesti Zeneakadémia hallgatói, alkalmanként pedig egy-egy konzervatórium vagy vidéki zeneművészeti főiskola diákjai adnak bensőséges hangulatú hangversenyeket a Palota előcsarnokának környékén. Keddenként és csütörtökönként a jazz és a népzene teremt hangulatot az Előcsarnokban, illetve a Zászlótérben, szerdánként és szombatonként a komolyzenéé a főszerep az Üvegteremben. (A koncertek részletes műsora megtalálható a havonta megjelenő szórólapokon.) A Hangulatkoncertekre a belépés díjtalan.

Vasárnaponként interaktív programok várják a tanulni vágyó gyermekeket és felnőtteket. A Cifra Palota és a minden hónap utolsó vasárnapján tartott Hetedhét ország - melynek keretében egy-egy magyarországi város és megye mutatkozik be - várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A Müpa más művészeti előadásaikhoz is kapcsolódó programokkal, a színpadon zajló gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok révén nevelik a jövő közönségét. A program ingyenes.