Fülöp, Evelin

"Nézz egy nagyot!" - gyerekszínházi szemle nem csak gyerekeknek

2011.04.01. 09:00

Programkereső

Huszonöt előadást válogatott össze a szemletanács a Marczibányi téri gyerekszínházi szemlére

"A jó gyerekszínházat a felnőttek is szeretik." -szól a szemle mottója. A fesztiválra benevezett 87 előadást a szemletanács tagjai (Kaposi László, Sándor L. István, Szakall Judit) felvételről vagy élőben tekintették meg, és ez alapján az a benyomás alakult ki bennük, hogy bár változó színvonalú produkciókkal találkoztak, nagyon sok figyelemre méltó előadás található közöttük, melyek témaválasztásukban, közlendőjükben, eszközeikben és formanyelvükben is számos újdonságot mutatnak.

Kicsi nyuszi hopp hopp (KINO -  fotó: SzoFi)
Kicsi nyuszi hopp hopp (KINO - fotó: SzoFi)

25 előadás kapott meghívást a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlére. A társulatok Budapestről, Chotinból (Szlovákia), Debrecenből, Győrből, Hottóból, Kecskemétről, Pécsről, Szabadkáról (Szerbia), Szombathelyről, Tatabányáról és Veszprémből érkeznek hozzánk. A legjobb gyermek- és ifjúsági előadások szemléjén - mintegy műhelyként - a különböző gyerekszínházi műfajok, technikák, megközelítésmódok is bemutatásra kerülnek, illetve az előadások drámapedagógiai módszerekkel történő feldolgozására is mód nyílik.

A sünteknős
A sünteknős

A szemletanács döntést hozott további 28 előadás ajánlásáról is. A meghívott 25 előadáson kívül, ez a 28 előadás is helyet kap a Marczibányi Téri Művelődési Központ által, a Szemle alkalmából megjelenő kiadványban. Ezt a kiadványt az ország valamennyi közművelődési intézménye megkapja, hogy a gyermekszínházi előadások meghívását koordináló döntéshozók felelősen, a szakmai ajánlások figyelembevételével, minőségi produkciókból tudjanak válogatni.

Fesztiválzáró és díjkiosztó ünnepsége május 10-én lesz.

Részletes program