Dezső

Láss csodát áprilisban!

2011.04.12. 07:45

Programkereső

Csodát látni érdemes - a Szépművészeti Múzeumban április 30-án Ónodi Eszter, Lackfi János, Dés András és Szabó Dániel várja a gyerekeket és a szülőket.

A Láss csodát! című, 2011 februárjában indított, az AEGON Magyarország és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében megvalósuló új sorozat az újszerű összhatásokra, a különféle művészeti ágak, művészek összjátékára épül. Neves művészek lépnek fel minden matinén, olyan alkotók és előadók, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás, illetve az összhatások örömét.

Láss csodát! II.
Láss csodát! II.

A versek, mesék, az ott születő zenei improvizációk és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből választott műtárgyak egy-egy témához kapcsolódnak, s így, együtt, új és izgalmas asszociációkat váltanak ki, másmilyeneket, mint amilyen gondolatokat, érzelmeket ébresztene önmagában a felolvasás, a zene vagy a képnézegetés. Mindez összefonva, egymáshoz kapcsolva mást adhat, mint önmagában, külön-külön.

A Szépművészeti Múzeumban a szombati családi program 10-től 13 óráig tart, a gyerekek és szüleik 10-től ismerkedhetnek a múzeumban az adott témához választott műtárgyakkal, majd 11-kor kezdődik a Láss csodát! - AEGON-matiné sokszínű, a témát többféle műfaj összefonódásával érzékeltető műsora, amely után, 13 óráig a családok a témához kapcsolódóan közösen alkothatnak a múzeumi foglalkozáson.

Április 30-án 11-től, a 10-től 13 óráig tartó Családi Kerengő keretében a fellépő művészek: Ónodi Eszter - színésznő, Lackfi János - költő, Dés András - zenész (ütőhangszerek) és Szabó Dániel - zenész (zongora). A sorozat szerkesztője Eszéki Erzsébet.

Ónodi Eszter:

Az ELTE angol-magyar szakán tanult, 1995-ben kapott angol bölcsészdiplomát.

Ónodi Eszter
Ónodi Eszter

Közben 1994-ben kezdte tanulmányait a Színház-és Filmművészeti Főiskolán, Zsámbéki Gábor osztályában. Harmadéves főiskolásként kapta első főszerepét a Katona József Színházban, Shakespeare: Szeget szeggel című darabjában. Ugyanebben az évben (1996) kezd a Glamour című filmben forgatni, amely 2000-ben a Magyar Filmszemle fődíjat nyeri.

1998-tól a Katona József Színház tagja. A Jászai-díjas színésznő a színházi- és a filmkritikusok díját is átvehette már. Hosszan sorolhatnánk főbb színházi és filmszerepeit, jelenleg a Mizantróp női főszerepét játssza anyaszínházában, vendégeskedik a Nemzeti Színházban is, a Három nővér című előadásban. A közeljövőben Dyga Zsombor: Utolér, valamint Deák Krisztina: Aglaja című filmjében láthatjuk őt.

Ónodi Eszter színházi és filmszerepei, díjai is megtalálhatók a következő címen: http://onodi.szinhaz.org/

Lackfi János:

1971-ben született Budapesten. József Attila-, Illyés Gyula-, Déry Tibor- és Salvatore Quasimodo-díjas. Hét verseskötete jelent meg, az elsőt 1992-ben az év legjobb első kötetéért járó díjjal jutalmazták, a legutóbbi 2005-ben látott napvilágot Hőveszteség címmel. Hat gyerekvers-kötete közül az első (A buta felnőtt) 2004-ben, egyik meseregénye (Kövér Lajos aranykeze) pedig 2008-ban nyerte el az IBBY zsűrijétől az Év gyerekkönyve díjat.

Lackfi János
Lackfi János

Két meseregényt és két prózakötetet jelentetett meg. 1996 óta tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia és magyar irodalmat, világirodalmat, szépírást, műfordítást. Húsz műfordításkötetet publikált francia és belga szerzőktől.

Műveit eddig 14 nyelvre fordították le, franciául egy verseskötete látott napvilágot Belgiumban, Signes de vie (Életjelek) címmel, 2001-ben, és két kisregénye Deux saltos vrillés (Két csavart szaltó) címmel 2006-ban. Költeményeit 2007-ben Heidl György zenésítette meg, a CD a Hangzó Helikon sorozatban jelent meg, a dalokat Lovasi András énekli, a lemez anyagából eddig országszerte tucatnyi koncertet tartottak a költő részvételével.

Lackfi János saját honlapja: http://www.lackfi-janos.hu/

Dés András:

Hétévesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szerzett 2005-ben diplomát. Sokoldalú ütőhangszeres zenész, aki elsősorban a dzsesszhez közel álló improvizatív zenét játszik.

Dés András
Dés András

Több jelentős formációban muzsikált, ilyen a Balázs Elemér Group, az Off Course (2004-ig), a Kaltenecker Trió (2005-ig), Fekete-Kovács Kornél kvintettje, a Dés László Septet, az Oláh Kálmán Sextet. 2007 őszén saját zenekart is alapított Dés András Trió néven.

2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music for New York című szerzeményének felvételén. A dzsessz mellett más műfajok is érdeklik, tagja volt például a Jazz+Az együttesnek, s két remek énekesnővel, Palya Beával és Szalóki Ágival való együttműködését szintén pályája fontos állomásának tekinti. Rendszeresen fellép hazai és külföldi koncerteken, s számos album felvételénél játszott.

Dés András saját honlapja: www.desandras.hu

Szabó Dániel
Szabó Dániel

Szabó Dániel:

Négyéves korától zongorázik. A Pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában kezdte tanulmányait, ott a hagyományos zenei oktatás mellett rögtönzést tanult, illetve a vizuális művészetek és  a zene közti analógiákra épülő kreatív művészeti képzésben részesült. Bölcsésztanulmányai (magyar-francia) mellett végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén a jazz-zongora szakot, majd Bostonban a New England Conservatory-n „Master" fokozatot szerzett világhírű művészek növendékeként.

Gyerekkorától koncertezik szólóban és különböző együttesekkel; a klasszikus zene, a jazz vagy a kortárs improvizáció egyaránt része repertoárjának. 1998-ban a Magyar Rádió Tehetségkutató Versenyének első díjasa, 2000-ben a Montreux-i Szólózongora Verseny győztese, majd 2006-ban megnyeri a párizsi „Martial Solal Nemzetközi Jazz-zongora Verseny" nagydíját is. Zenekarvezetőként számos világhírű muzsikussal játszott vagy készített lemezfelvételt, ilyen kiválóság például Joe Lovano, Kurt Rosenwinkel, John Ellis, Rosario Giuliani vagy Chris Potter.

A Warner Jazz gondozásában jelent meg trióalbuma Kurt Rosenwinkel vendégszereplésével 2007-ben, 2010-ben pedig Chris Potterrel készített felvételt, amely a BMC gondozásában jelent meg. A hazai és nemzetközi kritika mindkét albumról szuperlatívuszokban nyilatkozott.

Szabó Dánielről saját honlapján: http://www.szabodaniel.com/pages/Daniel_Szabo_hun_events_news.html

és a BMC oldalán:

http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=ZENESZ&id=973