Konstantin

Nézz nagyot! - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle hatodszor

2011.04.20. 20:18

Programkereső

Május 2. és 10. között, a Marczibányi Téri Művelődési Központban zajlik a gyermek- és ifjúsági színházi előadások seregszemléje.
Az aranykulcs
Az aranykulcs

A kétévente megrendezendő seregszemle komoly és fontos megmérettetés, az évek során egyre nagyobb rangot vívott ki a gyermek- és ifjúsági színházi előadások készítőinek körében - erősítette meg Németh Katalin, az intézmény vezetője, míg a szemletanács tagja, Szakall Judit kiemelte, hogy a jelentkező társulatok számának emelkedése a minőségi elvárások fokozódásával egyetemben áll. Válogatótársaival, Sándor L. Istvánnal és Kaposi Lászlóval 87 előadást tekintettek meg, ebből 22 produkciót hívtak meg a versenyprogramba - amely mellett három, a Stúdió "K-ból érkező díszelőadással áll össze a szemle műsora -, és további 28 előadás kapta meg az ajánlott minősítést.

Fodor Tamás rendező, a Stúdió "K" igazgatója, a zsűri tagja kiemelte, bízik abban, hogy a közművelődésben dolgozó szakemberek, a döntéshozók ezeket az ajánlásokat figyelembe veszik, és minőségi előadások jutnak el a gyerekekhez és a kamaszokhoz - ennek egyik eszköze lehet A megrendelő felelőssége című kísérőprogram -, valamint a szakmai beszélgetések jelentőségét. Pályi János bábos, aki ezúttal szintén a zsűriben foglal helyet, nagy várakozással tekint a szemle elé, hiszen, ahogyan fogalmazott, ezek az előadások az alkotóknak is tükröt tartanak. A zsűri harmadik tagja Ascher Tamás rendező lesz.

A kísérőprogramok között lesznek még beszélgetések a gyerekirodalomról, illetve a színházpedagógiáról. Hétköznaponként az óvodás és iskolás csoportokat, hétvégenként a családokat várják a Marczibányi téren, ahol az előadások között a MárkusZínház Ludibundus családi játszóháza, továbbá a Tintaló Társulás cirkusza ingyenesen biztosít kikapcsolódási lehetőséget.

A 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle részletes programja megtalálható a Fidelio különszámában.