Júlia, Rita

Symphonia, végállomás!

2011.04.20. 09:00

Programkereső

Mi mindennel zenélhetünk? Először is ott a kezünk, a lábunk, hangszalagjaink - egész testünk. Aztán ott vannak a fa- és csontdarabok, a kövek, az apróbb és nagyobb magvak, amelyekkel a természeti népek adnak hang- és ritmuskíséretet dalaiknak, táncaiknak, vallásos rítusaiknak. A Művészetek Palotájának Hang-szer-szám sorozata arra vállalkozott, hogy a zenélés legkomolyabb instrumentumait, a hangszereket autentikus élőzenével mutassa be.

A 2010 januárjában indult sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál. Az első félévben a magyar népi hangszereket ismerhették meg az érdeklődők; négy alkalommal találkozhatnak a gyerekek a magyar népi hagyományban használt zeneszerszámok egy-egy jellegzetes képviselőjével: a citerával, a tekerővel, a dudával és a cimbalommal. Az egyes hangszereket a téma legkiválóbb hazai szakértői - Rácz Antal és a Gereben zenekar, a Magyar Tekerőzenekar, Lányi György és zenekara, illetve Balogh Kálmán és zenekara - mutatták be, akik nem csupán magukat az eszközöket, hanem egy-egy magyar tájegység a bemutatkozó hangszerhez kapcsolódó zenéjét is magukkal vitték a Művészetek Palotája Üvegtermébe. Az új tanévben a Hang-szer-szám sorozat a Zenél a világ alcímet kapta, azaz a világzenei barangolásra indulhattak kisiskolások és felső tagozatosok, hogy különböző földrészek népeinek zenéjét és ritkán látható-hallható hangszereit ismerjék meg. Keleti instrumentumokkal találkozhattak a hat-tizenkét évesek, akik eljuthattak a Varázslatos Indiába, Marokkóba és Nyugat-Afrikába, A sokszínű Kolumbiába és Törökországba, a szultán udvarába. Megszólalt a tabla, a szitár, a dzsembe, a kembri, az ambora alegre és a tambora llamador, a gaita, a bonang, a kendang, a gambang kayu és egyéb egzotikus nevű és hangú zeneszerszámok, amelyeket egy kiállítás keretében azok is megszemlélhettek a Művészetek Palotája Előcsarnokában, akik esetleg túlkorosnak gondolva magukat ódzkodtak a szombat délelőtti programtól.

A Hang-szer-szám sorozat 2011 első félévében az úti cél Symphonia, ahová négy állomáson keresztül juthatnak el a kalandvágyók. Az első alkalommal a klasszikus zene és a szimfonikus zenekar jellemző színét adó, legnagyobb számú csoportját, a vonósokat figyelhették meg munka közben az érdeklődők. A hegedűk, mélyhegedűk, gordonkák és nagybőgők után következtek a zenekar legragyogóbb megjelenésű és legfényesebb hangú tagjai, a rézfúvósok. Az Ewald Rézfúvós Kvintett jóvoltából megszólalt a virtuóz trombita, a lágy hangú vadászkürt, a tolóharsona és a dörmögő hangú tuba is. A rezeseket egy másik fúvós szekció, a fafúvósok követték, akikről kiderülhetett - talán sokak számára újdonságként -, hogy az oboa, a klarinét vagy a fagott mellett a fuvolát és a pikolót is ebbe a csoportba soroljuk. Márciusban viszont "Hangol már a zenekar" - de a Kaláka dalának szövegével ellentétben itt nem kezdődik zűrzavar, és nem lesz kavargó zenebona -, hiszen a muzsikusok nem csupán szólóban vagy kamaraformációkban szeretnek játszani. Mintegy kétszázötven éve egy mannheimi karmester, bizonyos Johann Stamitz hozta létre azt az újszerű zenekart, amelyben két hegedűszólam, brácsa, mélyvonósok, két-két fúvós hangszer és üstdob megszólaltatásával igyekeztek a zenészek addig nem hallott új hangzásvilágot és természetesen harmóniát elérni. Az évszázadok során ez a muzsikus- és hangszerlétszám a többszörösére növekedett, és megjelent egy karmester, aki az együtthangzást koordinálta, s így vezette zenészeit és hallgatóit symphoniába (a symphonia jelentése ugyanis együtthangzás). Ebben a félévben a Müpa látogatói Fazekas Gergely kalauzolásával járták be Vonósváros, Rézfúdda, Fafúvia tájait, s érkeznek el Symphoniába, ő mutatta be a zenészek közreműködésével az egyes hangszereket a gyerekeknek; választ adott arra a kérdésre, mit csinál a vonó a hegedű húrján, vagy épp arra, miért van tölcsér a rézfúvós hangszerek végén. "Közben persze a zenéről általában is szó esik, hiszen el kell magyarázni, hogy a tuba vagy a cselló más szerepet kap a zenében, mint a trombita vagy a hegedű. És olyan alapkérdések is előkerülnek, hogy mi a hang és miként jön létre" - magyarázza a muzikológus, aki hozzáteszi, számára nagy kihívás ennek a korosztálynak beszélni, s bizonyos értelemben sokkal nehezebb, mint zenetörténet órát tartani a Zeneakadémián. 

A sorozatzáró alkalommal, május 7-én a Capriccio Kamarazenekar lesz a gyerekek és Fazekas Gergely partnere. A 2003-ban, a Zeneakadémia hallgatóiból alakult fiatal, de máris széles repertoárral rendelkező együttes rendszeres szereplője a hazai hangversenyéletnek. Olyan nemzetközileg elismert művészekkel dolgoztak együtt mint Baráti Kristóf, Lencsés Lajos,Vásáry Tamás, Stephen D'agostino, Medveczky Ádám, Csereklyei Andrea vagy az Ars Nova kamarakórus. Rendszeres fellépői a Múzeumok éjszakájának, koncerteket adnak a Zeneakadémiától a Millenáris Parkig. 2008-ban megnyerték a Budapest Fringe Fesztivál fődíját, ennek következményeként 2009-ben a Tavaszi Fesztivál vendégei voltak. A Capriccio Kamarazenekar tagjai a kulturális értékek elkötelezett közvetítői, és bár még ők is igen ifjak, nyitottak a fiatalabb generáció felé is, ennek jegyében 2008-tól minden évben koncertsorozatot adnak a Sziget Fesztiválon. A Hang-szer-szám sorozat célközönsége is a fiatalabbak, egész pontosan a kisiskolások-kiskamaszok, hat-tizenkét évesek közül való, de persze vannak kisebbek is a szombati matinékon, hiszen a tesókat nem lehet otthon hagyni. A műsor ötvenperces, és a "műfaj" keretein belül interaktív - a gyerekek kérdésekre válaszolva mutathatják meg, mennyit tudnak, a vállalkozó kedvűek pedig akár még a pódiumra is kimehetnek például belekiabálni egy csőbe, hogy látható-hallható legyen, mennyire megváltozik a hangszíne -, a cél ugyanis az, hogy a klasszikus zenei koncertszituációt modellezzék, azaz a zenészek játszanak, a nézők pedig ülnek, és átadják magukat a muzsikának.

Capriccio Kamarazenekar
Capriccio Kamarazenekar

Utazás Symphoniába: A zenekar

2011. május 7. 11:00 Művészetek Palotája - Üvegterem

Km.: Capriccio Zenekar (műv. vez.: Juhász Ágnes)
Műsorvez.: Fazekas Gergely