Orbán

Nyári képzőművészeti alkotótáborok a Ludwig Múzeumban

2011.04.28. 14:05

Programkereső

2011 nyarán három turnusban várják a kisebb és nagyobb diákok jelentkezését.

Középpontban a Médium (12-18 éveseknek) - 2011. június 20-24., 10:00-17:00

Van egy szó, amit sokszor és sokféleképp használunk, helyesen vagy helytelenül, többes vagy egyes számban, hírcsatornákra vagy épp a szellemvilággal kapcsolatot létesíteni képes személyekre értve. Egy szó, amely egyesek szerint az emberek életét erősen befolyásoló tényezőket, az utóbbi száz év legnagyobb hatású tevétevékenységeit, fogalmait, tárgyait takarja. Ez a szó a médium, amely valóban sokféleképpen értelmezhető: eszköz, közeg, hordozó, közvetítő. De mit jelenthet a művészetben? A kortárs művészeti múzeum műtárgyai jó alapot szolgáltatnak annak a hatvanas évek közepétől induló tendenciának a feltérképezéséhez, amelyben megfigyelhető, hogy a művészek érdeklődése a témáról, tartalomról inkább a közvetítő vizsgálatára terelődött. (Például a festészet médiumközpontú felfogása azt jelenti, hogy a művészt nem a kép elbeszélt tartalma érdekli, hanem a maga a festészet.)

A mediális szemlélet a hagyományos közvetítő eszközök (műfajok, technikák, hordozók) szinte mindegyikére alkalmazható (film, fotó, költészet, festészet, új tömegmédiumok stb). Ennek az irányzatnak az elterjedéséhez nagy lökést adott Marshall McLuhan tömör és kifejező gondolata: "a médium maga az üzenet". Vegyél részt ebben az izgalmas felfedezésben, ahol minden tapasztalatod, érzékelésed a világról fontos! Mind lehet anyaga és tartalma is egyben annak az alkotásnak, amelyet a médium jelentéseit körbejárva, értelmezve készítünk el úgy, ahogy a saját, személyes értelmezésed a leginkább kifejezési formára talál.

Az elkészült munkákból az ötnapos alkotótábor utolsó napján kiállítást rendezünk. Június 24-e, péntek a 2011-es Múzeumok Éjszakájának napja is egyben, így a közönség a táborban készült alkotásokat is megtekintheti. A Ludwig Múzeum munkatársai mellett külsős szakértők is segítik a tábor munkáját. A program minden nap 10.00-17.00 óráig tart, ez idő alatt háromszori étkezést biztosítunk.

Részvételi díj: 11.000 Ft/fő + 9000 Ft/fő az étkezés költsége 

A 10.000 Ft-os előleget május 30-ig kérjük befizetni Farkas Ritánál. Elérhetőség: farkas.rita@ludwigmuseum.hu

Állatmesék  (7-12 éveseknek) - 2011. június 27-július 1., 2011. július 4-8., 8:00-16:00

A táborban az állatokkal foglalkozunk, nem mindennapi megközelítésben. Az állatmesék világából kiindulva megismerkedünk a kortárs és a klasszikus képzőművészet állatábrázolásaival, élő állatokkal és ritka csodalényekkel. A változatos programok során kibővítjük mindazt, amit a gyerekek eddig az állatokról gondoltak.  A délelőtti kirándulások élményeit a délutáni alkotó foglalkozások teszik igazán maradandóvá, az így készült műveket pedig kiállításon mutatjuk be a szülőknek, érdeklődőknek.

A tábor minden napja egy kiemelt programot tartalmaz: megismerkedünk a Ludwig Múzeum gyűjteményében található állatábrázolásokkal, valamint ellátogatunk a Szépművészeti Múzeumba, a Campona Tropikáriumába, a Természettudományi Múzeumba és egy uszodába is. A gyerekek naponta legalább egy órát a szabadban töltenek, a Duna mellett kialakított, parkosított területen. A program minden nap 8.00-16.00 óráig tart. A gyerekeknek háromszori étkezést biztosítunk.

Részvételi díj: 14.000 Ft/fő + 6000 Ft/fő az étkezés költsége; az ár a belépőjegyeket és az utazási költségeket is tartalmazza.

A 10.000 Ft-os előleget június 17-ig kérjük befizetni Barabássy Orsolyánál. Elérhetőség: barabassy.orsolya@ludwigmuseum.hu