Fülöp, Evelin

Családi programok a hétvégére

2011.04.29. 13:00

Programkereső

Nemcsak majálisból áll a világ: több gyerekszínházi premierre is sor kerül.

Mégis kezdjük programajánlónkat majálisokkal, amelyek "évada" a Vígszínházban már ma délután megkezdődik. A Finn majálist a Néprajzi Múzeumban rendeznek. A 10 órakor induló eseménnyel sor kerül finn hétpróbára, amelynek során kiderül, hogy van-e bennünk "sisu", azaz a finnekre jellemző lélekerő. A hétpróbában ügyességi játék, kreatív alkotás és kenyérsütés egyaránt szerepel. Aki mind a hetet teljesíti, áfonyaszörp és egy saját készítésű jegyzetfüzet a jutalma. Emellett kóruskoncert, sámándalok, finn mesék és legendák, és egy rendhagyó kiállítászáró is várja az érdeklődőket.

Az Orczy-kertben is színes programkavalkáddal készülnek, a gerincet természetesen a hagyományos majálisi műsor mellett a könnyedebb műfajok képviselői lépnek színpadra - köztük a Karaván Família, Török Ádám és a Mini -, lesznek táncbemutatók, bábelőadások, kitelepül egy vidámpark és a kalandparkban is próbára tehetik bátorságukat a gyerekek.

Milyen egy jó majális? Ahol van körhinta, vattacukor, kakasos nyalóka, ahol gyerekek kurjongatnak, és száz ágra süt a Nap! A WAMP rendezvénye a Millenárison mindezt ígéri, és még többet is: májusfát, mézeket, lekvárokat, sajtokat és csokikat, zenés divatbemutatót, pikniket és fotókiállítást. A programok 11 órakor kezdődnek és egészen 7 óráig tartanak.

A Magyar Kerékpárosklub a Vasúttörténeti Parkban nyitja a szezont. A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen kerékpáros tesztpálya, virtuális kerékpárverseny, freestyle-show, triál- és egykerekes bemutató, valamint közlekedésbiztonsági gyereknap és bringavásár szerepel. Olimpiai Zöld Fesztivál lesz a Hármashatár-hegyen, ahol a sportolni vágyók futásban, gyaloglásban és kerékpározásban állhatnak rajthoz.

Érdemes még elátogatni Gödöllőre, ahol ismét felállították Erzsébet királyné 1901-ben emelt, nemrég restaurált szobrát, vagy a távolabbi Nyírbátorba, ahol nemzetközi gyermekszínjátszó fesztiválra kerül sor. Keszthelyen a kastély látnivalói mellett érdemes megtekinteni a Helikon Kastélymúzeumban a Munkácsy Keszthelyen... ahogy még sosem láttuk címet viselő tárlatot.

Újra a Rezét nevű gőzmozdony szállítja a turistákat a gemenci erdei vasúton vasárnap, a Gemenc Zrt. majálisán.  Az erdőgazdaság hagyományos, szezonnyitó rendezvényén délelőtt fél kilenctől ötször indul el az erdei vasúton a szerelvény, amelyet két év után vontat ismét a kazánvizsgán átesett, Resicabányán gyártott gőzmozdony. A járattal Pörbölytől Keselyűs, Malomtelelő és a gemenci Duna-part állomásig utazhat a közönség. Az erdei vasút mellett túravezető kíséretében a Malomtelelő tanösvényen gyalogtúrákat, a rezéti erdőben pedig egy-egy órás lovaskocsis kirándulásokat is tehetnek a természet kedvelői.

A Puskaporos Történelmi Fesztivál keretében több mint 5 nemzet - köztük 150 magyar - hagyományőrzőjével korhű öltözetben, 60 sátorból álló élő katonai táborával Fraknó várában Ausztria egyik legnagyobb történelmi játéka látható szombaton és vasárnap. Fraknó várának falai között szombaton és vasárnap újra életre kel a XVII. és XVIII. századi történelmi Magyarország világa. Zenei programok, kézművesek, korhű bazár, meleg ételek és kulináris élvezetek várják az idelátogatókat. Óránként látványos párbajok, tüzérségi próbák és csatajelenetek zajlanak a vár több pontján

Nyugat-Magyarország két bábszínházában is új előadást mutatnak be: a szombathelyi Meseboltban egy Grimm-klasszikus, a Holle anyó kerül színre Veres András rendezésében, míg Győrben, a Vaskakas Bábszínházban A pecsenyehattyú és más mesék címmel Parti Nagy Lajos-mesékből rendezett előadást Pelsőczi Réka.

A hétvégén is sor lerül a szokásos játszóházakra, táncházakra, amelyeket számos egyéb program mellett megtalálnak programadatbázisunkban.