Júlia, Rita

Az első nap programja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.01. 09:49

Programkereső

Május 2.: Kenyérből kelt mese, Mocsármese, Cyber Cyrano - Ciróka Bábszínház, Apró Színház-Új Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

A kecskeméti Kabóca Bábszínház Kenyérből kelt mese című, óvodásoknak szóló foglalkoztató játékát Apró Ernő és Fülöp József mutatja be a Marczibányi Téri Művelődési Központban 10 órai kezdettel. Zalán Tibor meséjét Kiszely Ágnes állította színpadra. A bábokat és díszletet Fekete Dóra tervezte, a zeneszerző Kormos Zsolt, a koreográfus Juhász Anikó. 

Kenyérből kelt mese - Ciróka Bábszínház
Kenyérből kelt mese - Ciróka Bábszínház

A Mocsármese egy jávai népmese, a Szörnyleány szerelme alapján készült, ehhez az alkotók saját fantáziájukat tették hozzá, és felhasználták Weöres Sándor szanszkrit versfordításait is. A színdarab a kedvesen furcsa mocsárlények, a Dindinnák, és az ember találkozásának történetén keresztül, az értelmetlen előítéletekről, megértésről, bátorságról, barátságról, családról mesél. Az előadás sajátos formanyelvében keveredik a humor és a költészet. Az egyszerű, követhető történet, a színészi játékban alkalmazott gesztus- és mozgásnyelv, tánc, élőzene könnyen érthetővé, átélhetővé, élvezhetővé teszi a gyermekek számára is az előadást, amely 11 órakor kezdődik.

Mocsármese - Apró Színház-Új Színház
Mocsármese - Apró Színház-Új Színház

A Cyber Cyranót saját helyszínén, a Kolibri Pincében játsszák. A Platform 11+ uniós együttműködés keretében, igaz történet alapján készülő színdarab egy középiskolás lány internetes manipulációját meséli el. Az osztályba újonnan érkező Heni azonnal felkelti Máté érdeklődését. Zsuzsi, aki régóta viszonzatlanul szerelmes a fiúba, hogy megakadályozza románcuk komolyra fordulását, egy közösségi oldal segítségével akcióba lép... "Szerettem volna valahová tartozni. Számomra ez nem egy átverés volt, hanem egy hatalmas regény - amit a valósággal írtam. Akik nagyarcúak voltak az életben, azok fejet hajtottak a figuráim előtt." A kis híján tragédiával végződő bizarr játékot az ifjúsági színházi rendezéseiért számos elismeréssel díjazott Vidovszky György állítja színpadra.

Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház