Emil, Csanád

A második nap programja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.02. 17:08

Programkereső

Május 3. az ifjúsági előadásoké: Kicsi nyuszi hopp hopp és A gyáva.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Gomb című előadása betegség miatt elmarad, de a színházi-nevelési programok iránt érdeklődők részére Keresztesháború címmel tart a társulat drámapedagógiai foglalkozást.

Fél 3-kor kezdődik a Kicsi nyuszi hopp hopp. 2008. augusztus 14-én megöltek egy toplessmodellt Budapesten. A gyilkosságot feltételezhetően a lány szintén topplessmodell barátnője, és volt barátja követte el. A gyanúsítottak tíz napig menekültek. A gyilkosság indítéka ismeretlen. Az igaz történetből kiinduló darabban a menekülő fiatalokat két fiatal színész, Réti Adrienn és Csémy Balázs alakítja. Összegyűjtött dokumentumokból, improvizációkból, és az éjszakai világhoz kapcsolódó, romantikus, és kevésbé romantikus asszociációkból áll össze a darab, amelyet Pelsőczy Réka rendezett. A videoklipszerű darab erős képet ad a mai popkultúra tárgyi- és lelkivilágáról, a mobilos, "emtívís", szoláriumos, speedes, extasys nemzedékről. Az előadás humora és megrázó pillanatai kivételes színházi élményt nyújtanak. A történetben szereplő személyek, nevek és helyek kitaláltak, bárminemű azonosság a valósággal csak a véletlen műve. A produkció 2010-ben elnyerte a VIDOR Fesztiválon a legjobb kamaraszínpadi előadás díját.

A gyáva
A gyáva

4 órától A gyávában egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Zavarbaejtően személyes párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a "könnyebb" utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért? A gyáva alkotói Kovács Krisztián, Scherer Péter, Gyulay Eszter és dr. Surányi Judit addiktológus, szociológus, aki az előadás után a nézőkkel beszélget.