Emil, Csanád

A harmadik nap programja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.03. 17:09

Programkereső

Május 4-én négy előadás kerül zsűri elé: Hol jártál, báránykám?, Hajnali csillag peremén, Mátyás király asztalánál, 1000+1 éjszaka. És akik előadják. Vojtina Bábszínház, Budapest Bábszínház, Hepp Trupp, Vaskakas Bábszínház.

10 órakor egy ovisoknak, kisiskolásoknak szóló előadás nyitja a napot: Hol jártál, báránykám? A csikó megszületik, máris lábra áll. A csibe kibújik a tojásból és azonnal szalad az anyja után. A bárányka, ahogy a világra segítik, maga bújik az édesanyja ölébe. Az ember gyermeke meg? Mi a csoda történik vele? Mi az, ami az emberben másként működik, mint a többi teremtményben? Hová indul az, aki már nagyobbacska, és megunta, hogy teddide-teddoda legényke legyen? Hát persze, játszótársat, barátot, szerelmet keresni! No, és az miként cselekszik, aki arra kíváncsi, hogy létezik-e a halhatatlanság országa? A debreceni Vojtina Bábszínház előadásában magyar népmesék segítségével szólnak a legkisebbekhez, és könnyeden, de a népi bölcsességeket előhívva utaznak a mesebeli világok között.

Hol jártál, báránykám? - Vojtina Bábszínház
Hol jártál, báránykám? - Vojtina Bábszínház

11-től macik veszik birtokukba a Marczibányi teret. A Hajnali csillag peremén alcíme ugyanis mackóélet és mackóálom, amely kortárs magyar költők verseiből áll össze Gimesi Dóra és Dobák Lívia hathatós segítségével. Tengely Gábor a rendező, Bercsényi Péter, Semjén Nóra és Spiegl Anna játszanak a macikkal és a gyerekekkel.

2 órakor helyet foglalhatnak az érdeklődők Mátyás király asztalánál. A Hepp Trupp így ajánlja - legalább ötéveseknek - az előadást: "Egyszer volt egy palota, benne egy király, Mátyás, aki nem hasonlított egyetlen korábbi uralkodóhoz sem. Milyen is lehetett pontosan? Vajon hogy viselte a palotai fegyelmet? Hogyan lett szertelen ifjúból bölcs király? És van-e, aki még emlékszik is rá? Megidézzük a nagy királyt: udvarát, bolondját, történeteit, könyveit, és keressük a rejtélyes Mátyás titkát. Könyvtárunkban létezik egy csodakönyv, melyben megelevenednek a Mátyás királyról szóló mesék: az igazmondó juhász története, ahogy a Bolond Mátyás szolgálatába áll, láthatunk hatalmas sütőtököt, és egy róka fogta csukát is, és még ki tudja mi mindent. Ám a könyv zárva és kulcsa a könyvtár őrének zsebében lapul. Mikor a könyvtár bezár, ő néha titokban kinyitja a könyvet. Lessük meg, hátha most is."

1000 meg 1 mese - Vaskakas Bábszínház
1000 meg 1 mese - Vaskakas Bábszínház

A napot a győri Vaskakas Bábszínház és egy klasszikus, az 1000+1 éjszaka meséi zárja. "Aludni, aludni, s álmodni végre! Ki velünk mer álmodni, szórunk elébe pompázó gyöngyöket kacér fénycsillámmal, álmodunk burjánzó öblöket tengerhullámzással. Mindegyik gyöngyben és mindegyik hullámnak szétporló cseppjében ott van egy új mese egy másik világból, keletnek fűszeres otthoná ból, hol él Ali baba, palackba zárt dzsinnek, s a mások: lidércek, ifrítek, boszorkányok, s él örökké hite a szépnek, férfi és nő igaz szerelmének. Reptetünk szőnyeget, kacagunk szörnyeket. Gurítunk gyöngyöket ezeregy meséből, kapd el vagy csak nézzed. Sose nincs vége ezeregy mesének."