Hella

A negyedik nap programja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.04. 10:41

Programkereső

Színházi nevelési előadás és két ifjúsági produkció: Apalabirintus, A Sárkány, Országalma.

A Káva Kulturális Műhely így vall a 9 órakor kezdődő Apalabirintusról: "Új foglalkozásunk sajátos formája az improvizáció. Az előadással arra szeretnénk rávilágítani, hogy élethelyzetünk, életkori sajátosságaink, szociális szerepeink sokszor akadályozzák benső énünket a kommunikációban, a valódi kapcsolatok kialakításában a családon belül is. Az apa (vagy általában a szülő) legtöbbször csak funkcionálisan értelmezendő apagép lehet a családon belül. Autonóm, gondolkodó, érző emberként nehezen tudjuk elfogadni. Ezzel párhuzamosan a gyerek egy bizonyos kor után kamasznak nevezendő „pénznyelő automata" és nehezen képzelhető autonóm, gondolkodó, érző embernek, éppen ezért foglalkozásunk központi kérdései: Milyen módon lehet kialakítani működő kommunikációs, érzelmi csatornákat a gyerek és a szülők között? Mi kell ehhez? Lehetséges-e ez? Hogyan lehetünk igazságosabbak egymás megítélésében családon belül? Mindezek mellett az előadás formájával azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek érvényes színházként nézzenek bennünket, melyet valóban érdemes nézni. Ezt szolgálja a tér különleges volta, az improvizált, hiteles és érdekes szöveg, a jelenetek ismerős jellege, a természetes játékmód és nem utolsó sorban kortársaik részvétele a színházunkban." A dramaturgok Kárpáti Péter és Sebők Bori, a rendező Perényi Balázs, a foglalkozást Gyombolai Gábor vezeti.

Apalabirintus - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle
Apalabirintus - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

A Sárkány a KoMa Társulat produkciója, akik ezúttal bábokat ragadnak, hogy elragadják nézőit Jevgenyij Svarc mesevilágába, Drakóniába. A kezetlen, lábatlan, kificamodott lelkek, láncravert lelkek, spicli lelkek, holt lelkek városába érkezik Lánc L. Ottó szabadságkutató, hivatásos sárkányölő. Korrupt politikusok, megfélemlített polgárok, halálraítélt szűz, cenzúra, párbaj, csapda és ármánykodás viharában a hős diktatúrákon átívelő töretlen küzdelme, hogy a sárkányt még az emberek szívéből is kiirtsa. A sárkányt, ami a szemnek láthatatlan. A láthatatlanná tevő kalap alatti küzdelem. Ami látható, az az ember. Svarc - Parti Nagy által átírt - darabja csodálatos mesei miliőbe helyezi a mindennapjainkat körülvevő problémákat, a politikai acsarkodást, a hazudozást, a gátlástalanságot, az egymás elnyomását, s minderről remek humorral beszél. S így egyszerre szórakoztat és ébreszt rá minket, hogy bizony van még min dolgoznunk... együtt. A 2 órakor kezdődő előadás rendezője Vékes Csaba, a bábokat Bodor Kata tervezte.

A Sárkány - KoMa Társulat - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle
A Sárkány - KoMa Társulat - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

A tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be Kárpáti István rendezésében az Országalmát: Volt, hol nem volt egy ország. Abban az országban élt egy szegény cigány. A tolvaj Csulánó. Annak volt egy lánya, a Mariska. Hát az olyan szép volt, mint egy fekete rigó. Jött a Mátyás álruhában és elvette feleségül. Nagy lakodalmat csaptak, aztán a király, hogy felébredt, hazament. Nem maradt utána más, csak az országalma. No meg persze a kis Jankó. Arcátlan, fordulatos mese felnőtteknek Csulánóról, Jankóról, cigányokról, Mátyásról, az igazságról, magyarokról, Magyarországról. Egy dráma történelemről és jelenről. Merész előadás - sok nevetéssel - fiatal alkotóktól a szembenézésről, a szembe nem nézésről, a reményről és a reménytelenségről, a rohanásról, a látszatról, a hazugságról és a mesei valóság igazáról. Melyik a valódi országalma? Miért is ölt álruhát Mátyás király? Hol lakik az igazság és hogyan menekül meg Jankó a bitóról?

Országalma - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle
Országalma - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle