Fülöp, Evelin

Hétvége a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.06. 14:56

Programkereső

Két nap alatt nyolc előadás, Ludibundus Játszóház és Tintaló Cirkusz várja a családokat a Marczibányi téren.

Szombaton 10 órakor a Stúdió K előadásával, A kíváncsi kiselefánttal indul a nap. Az előadás világa a leporelló képeskönyvek technikáján alapszik, és Henry Rousseau festői dzsungelvilágát idézi meg élő zenével. A történetek főhősei óvodás korú kisállatok, a kíváncsi kiselefánt és a kis pöttyös jaguár. Az előadás az ő kalandjaikon keresztül mesél, a természetről, a barátságról és mások elfogadásáról.

A sünteknős
A sünteknős

Németh Ilonához fűződik a 12 órakor kezdődő A sünteknős is, és a látványvilágot itt is Henri Rousseau inspirálta. Rudyard Kipling meséjének főhőse Sünteknős, akinek kalandjait Gerevich András írta bábszínpadra. Az előadás látványvilága a festői dzsungelt idézi és természetesen nem hiányozhat belőle az élő zene sem. A produkció bábjait Németh Ilona tervezte, aki ezúttal a rendező is, a közreműködők pedig a címszereplők, tehát a Sün és a Teknős mellett egy Kis jaguár és a Jaguárpapa.

A két produkció között 11 órától a szombathelyi Mesebolt Bábszínház A legkisebb boszorkány című előadása látható: "A büszke Király Kis Miklós útnak indul, hogy a világ legszebb lányát, Tündér Terciát megtalálja, amit a gonosz boszorkány mindenáron meg akar akadályozni. Egy aranyszőrű csikó a tét! Ezer akadályt kell Miklósnak leküzdenie, míg Tercia kezét megszerezheti. De valaki mindig segíti útján: Amarilla, a legkisebb boszorkány, aki boszorkány létére sem tud rosszat cselekedni. Előadásunk már a legkisebb korosztály számára is élvezetes lehet: a mese főszereplői látványos maszkos játék formájában elevenednek meg a színpadon."

A Szabadkai Gyermekszínház Csipkés meséje 2 órától látható. A Csató Kata rendezte előadásban Csipkerózsika meséje a varródobozból bomlik ki, ahol a sokszínű szalag tündérré lesz, a cérnagombolyagból királyné, a horgolótűből pedig király.

Világszép nádszálkisasszony
Világszép nádszálkisasszony

Ötéveseknek már ajánlott a Neptun Brigád Világszép Nádszálkisasszonya. A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá... Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világ szépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy ki szabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. A királyfi előtt hosszú út áll - a föld kapujába és a nap pitvarába is el kell majd mennie -, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat. Vajon le tudja majd küzdeni az elébe kerülő akadályokat? Vajon a sárkány, a farkasok vagy a Mocsárpribék nem lesznek-e erősebbek nála? Vajon sikerül majd Világszépét kiszabadítania a nádbörtönből?

Vasárnap 10 órától egy másik királykisasszony története elevenedik meg egy zenés mesejátékban a Holdvilág Kamaraszínház jóvoltából. Szélike királykisasszony eladósorba kerül, de sajnos nem talál kérőt magának. Hiszen kezét csak az nyerheti el, aki lehagyja őt futásban. Márpedig Szélikénél gyorsabb senki sincs a kerek világon...De hisz' épp ez a baj! Azt csak nem teszi meg világcsúfjára, hogy a versenyen lassabban fut, mint amire képes! Csalással szerezzen kérőt?! No, jól is néznénk ki...! Arra pedig gondolni sem lehet, hogy bárki lehagyhatja pont őt... És a mese szól barátságról, összetartozásról és egy csomó-csomó akadályról...

Délben a hottói Ziránó Színház A három kismalacról mesél drótos marionett bábok játékának segítségével, üde zenei kísérettel. A három malackának ezúttal is sok gondja akad a farkassal, de a végén felépül az a ház, amely menedéket nyújt mindhármuknak.

Az aranykulcs
Az aranykulcs

Délután 3 órától a szemlezáró díszelőadás, a Stúdió K Aranykulcsa kerül nézők elé: "Mindenbe beleüti az orrát. Mert unatkozik. De sohasem unatkozik, mert folyton rosszalkodik. Bár rosszalkodik, másoknak csak jót akar. (Közben persze mindent összegubancol, összezavar.) Pierrot-t megmenteni a zsarnok Caracas Barabas bábszínházi fogságából! Fogság és bábszínház? Akkor inkább kifőzde a Rézkakashoz, Basilio macskával és Alissa rókával. Carlo papának aranyakat szerezni! De miért kell ehhez kezet mosni a kék hajú Malvinánál? Mégiscsak Tortilla, a vén teknős aranykulcsa a megoldás... De hol az ajtó, amelyikbe beleillik a kulcs? És mi van mögötte? Ráadásul, nyomodban egy rendőrkakas is, Burattino! Mi lesz ebből?"