Dezső

Tucatnyi gyerekvers a Filmszemlén

2011.05.06. 09:23

Programkereső

A Versfilmek az Egyszervolt.hu és a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem animeprogramjának koprodukciójában készültek, és kortárs gyerekverseket dolgoznak fel.

A legnagyobb hazai mozgóképes mustra információs blokkjában tizenhat animációs gyerekfilm - szinte kivétel nélkül irodalmi alkotások feldolgozásai - is helyet kapott. A kortárs gyermekirodalom népszerűsítését zászlóra tűző Versfilmek együttműködésben a filmeket egyetemi hallgatók - köztük diplomamunkaként - végzősök készítették.

Versfilmek - Laci bátyám
Versfilmek - Laci bátyám

A közös munka 2008 januárjában kezdődött, a munka akkori témavezetője M. Tóth Géza, aki a 2007-ben Oscar-díjra jelölt Maestro rendezője volt, a továbbiakban pedig Fülöp József, a MOME Animációs tanszak vezetője irányította a hallgatók munkáját. A sorozat financiális oldalról is egyedülálló vállalkozás, hiszen állami támogatásban nem részesült, ugyanakkor immár negyedik éve folyamatosan zajlik. Eddig 29 rajzfilm készült el és kapott bemutatkozási lehetőséget több helyen is. Az idei évben Gacs Réka témavezetésével újabb filmek, ezúttal gyerekdalklipek készülnek.

Az animációs gyerekfilmek első vetítése a 42. Magyar Filmszemlén, 2011. május 6-án, pénteken 14:30-kor lesz a Corvin mozi Jávor-termében, továbbá május 7-én (12:15 Uránia, Csortos-terem), valamint május 8-án (10:15 Corvin, Kabos-terem) láthatók.