Fülöp, Evelin

Új magyar mesefilm a mozikban

2011.05.20. 12:14

Programkereső

13 új mesével bővült a Bogyó és Babóca történetek sora.

A KEDD Animációs Stúdió 2010-ben mutatta be Bartos Erika Bogyó és Babóca című meséiből készült rajzfilmsorozatát. Az eredetileg televízióra készített, 13 epizódból álló sorozatot a stúdió rendhagyó módon mozikban indította útjára. A mesefilm sok óvodás és kisiskolás számára az első meghatározó moziélményt jelentette. Az első film, a Bogyó és Babóca - 13 mese a bemutató után eltelt négy hónap alatt a 2010-es esztendő negyedik legnézettebb magyar mozifilmje lett több mint 30.000 nézővel. A 13 mesét több mint nyolc hónapig műsoron tartották a mozik, s ezzel újra bebizonyosodott, hogy magyar készítésű mesefilm is arathat sikert manapság.

Bogyó és Babóca_Vízicsiga
Bogyó és Babóca_Vízicsiga

Az újabb, második sorozat (Bogyó és Babóca - 13 új mese) moziváltozata a tavalyihoz hasonlóan a műfaj kezdeteit idézi. A vetítővásznon megjelenő, egymást követő rövid epizódok jól érthetők a legkisebbek számára is, és az egyes mesék közötti, lélegzetvételnyi szünetben kedvük szerint kommentálhatják a látottakat. Bogyó és Babóca tehát tizenhárom új kalanddal várja vissza a mozivásznak elé a lelkes közönséget. Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány immár barátként fedezi fel a kettőjüket körülvevő világot. A kedves, rövid mesék érthetően közvetítenek olyan örök értékeket, mint az önzetlenség, a türelem, a kitartás és a természet szeretete. 

A sorozat zenei aláfestését ismét az óvodások körében népszerű Alma együttes készítette, a mesehősök legendás szinkronhangja pedig az új részekben is Pogány Judit. A sorozat új darabjainak elkészítésében M. Tóth Géza producerként vett részt, a rendezői feladatokat korábbi rendezőtársa, Antonin Krizsanics folytatta. A Bogyó és Babóca - 13 új mese elkészítését a KEDD - a filmszakmában egyedülálló módon - önerőből finanszírozta, minden külső anyagi támogatás nélkül. A film premier előtti vetítésére május 29-én, az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepen kerül sor, a mozikban június 2-től lesz látható.

Bartos Erika-Pogány Judit
Bartos Erika-Pogány Judit