Eszter, Eliza

A Hattyúlovag meséje a Müpában

2011.05.23. 11:00

Programkereső

A Lohengrin gyermekeknek – tinédzserek, bábok, lovagkori és 21. századi öltözetek, minden, ami egy mitológiai történet kortárssá tételéhez szükséges.

A Hattyúlovag, a Lohengrin Hamar Zsolt által átdolgozott változatának ősbemutatója nyitja a hatodik alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napokat június 4-én a Fesztivál Színházban, ahol az előadást másnap, június 5-én megismétlik. Hamar Zsolt, aki a Novák János rendezte produkció művészeti vezetője és karmestere is egyben, az alábbi gondolatokat fogalmazta meg a darabról. "Richard Wagner egyik legszebb, legcsodálatosabb operája, a Lohengrin, történetét tekintve mese. Mégis a mű befogadása, megértése még a felnőtt, az opera-repertoárt jól ismerő közönség számára sem egyszerű feladat.

Vajon van-e híd, mely áthidalhatóvá teszi a fiatal - és a talán nem is annyira fiatal - korosztály számára ezt a szakadékot? Létezhet-e segítség, melyre támaszkodva az operairodalmat kevésbé ismerő vagy szerető közönség is közel tud kerülni Richard Wagner remekművéhez, és ezen keresztül az opera műfajához? A Hattyúlovag című előadás erre tesz kísérletet.

Hamar Zsolt
Hamar Zsolt

Modern környezetből, a mából indítva vezet át bennünket a régmúlt mesevilágába, a mai fiatalok tipikus élethelyzetéből a hercegnők és lovagok korába, a párbajok és cselszövések történelmi múltjába. És hogy mi szükség van minderre? Miért kell nekünk egy fiatal lány felnőtté válását a mese szárnyain nyomon követnünk? Talán csak azért, hogy gyermekkorunk csodáit felelevenítve egy fontos tapasztalattal gazdagabbak legyünk: nincs egészséges felnőttkor gazdag gyermekkor nélkül, nincs egészséges lélek gyermeki naivitás és mese nélkül!

Segít ebben nekünk Wagner, az emberi lélek, a történelmi mesevilág, és nem utolsó sorban a hangjegyek birodalmának nagy ismerője, ki varázslatos hangjaival mindenkit kézen fog, és átvezet a csoda birodalmába."

www.mupa.hu