Fülöp, Evelin

Családi programok a gyereknapi hétvégére

2011.05.25. 10:27

Programkereső

Ezen a hétvégén szerencsések a szülők: a gyermeknap alkalmából számos rendezvényre kerül sor, amelyek nagy része ingyenesen látogatható.

A szorgalmas mókusok Rókus mókus vezetésével egész nyáron át gyűjtötték a télire való eleséget. Az utolsó zsák mogyoró is a helyére került az odvas fa kulcsra zárt raktárába. A nagy munka után megérdemelnek egy kis szórakozást, el is mennek a közelben szereplő cirkuszba, a nagy Bumba majom csodás attrakcióit megnézni. Ezalatt a téli raktárt az a két mókus őrzi, aki a legkevesebbet tett a készlet összegyűjtéséért: a cserfes Misi, és barátnője, Muci. Bumba rábeszéli őket, hogy kukkantsanak be titkon ők is az előadásra, és eközben kirabolja a téli élelemraktárát. Misi elbujdosik a felelősségre vonás elől... A történet befejezését a vasárnapi Fidelio Matinén ismerhetik meg a Budapest Bábszínházban.

Misi mókus vándorúton - Budapest Bábszínház
Misi mókus vándorúton - Budapest Bábszínház

Közel 30 magyarországi moziban és rendezvényhelyszínen várja a gyerekeket és családokat május 29-én a KEDD Animációs Stúdió. A stúdió saját kezdeményezése, hogy a Bogyó és Babóca - 13 új mese című film mozis előbemutatójához kapcsolódóan országos rendezvénysorozaton népszerűsíti a gyerekrajzfilm műfaját. Május 29-én, az első Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepen a film vetítése lesz ugyan a kiemelt esemény, de emellett számos családi és gyermekprogrammal szolgálnak a látogatóknak. Az ünnepi készülődés jegyében már május elejétől számos városban rajzpályázatot hidetnek a mozik a kicsiknek, a legjobban sikerült alkotásokból pedig kiállítást rendeznek a Gyermeknapi Rajzfilmünnepen. Az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep különböző helyszínein számos játék, kvíz és kézműves foglalkozás várja a családokat a gyereknapon. Több moziban arcfestéssel és jelmezversennyel egészítik ki  a színes programokat, Pécsett és Egerben még gyermekszínházak is előadják Bogyó és Babóca kalandjait.

Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep
Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep

A IX. kerületi Ferenc téren, mindössze pár percnyi sétára az eseményt szervező Trafótól átlátszó oldalú buboréksátrat állítanak fel: ebben a hatalmas "lufiban" játszik egyszemélyes cirkuszt a francia akrobata-zsonglőr, Boris Gibé két napon át. A program ingyenes.

Vasárnap a Bárka Színház sokszínű gyermekprogramokkal készül a színházban és a Corvin Bevásárlóközpontban több helyszínen, hogy emlékezetessé tegye ezt a napot az egész család számára. Kézműves foglalkozások és bohócjáték mellett a gyerekek élő fantáziájukkal, színházteremtő kreativitásukkal és szárnyaló képzeletükkel apró előadásokat hoznak létre a Bárka színészeivel, Varga Anikóval, Spolarics Andreával, Szorcsik Krisztával, Réti Adriennel és Pásztor Tiborral.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszonegyedik alkalommal rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben a hétvégén. Fellép Alma zenekar, Szeleburdi Színház, Görömbölő Kompánia, Bölöni Réka és Társulata, Kolompos együttes, Malek Andrea és gyermektársulata és Kardos Horváth János, -Dö-Dö, Besh o Drom, Magashegyi Undergound akusztik, az Ungár Szalon Zenekar, a Magyar Lovasterápia Szövetség munkatársai és a gyerekek a nagyközönség számára több alkalommal tartanak bemutatót, lesz focikupa, fogászati szűrés, hagyományőrző kézműves foglalkozás és táncház is.

Városligeti Gyermeknap
Városligeti Gyermeknap

Gödöllőn is sokszínű a programpaletta: kézműves foglalkozások, ügyességi játékok, arcfestés, koncertek, táncbemutató, színjátszóiskolások bemutatója, bábszínház egyaránt várja a Főtérre látogatókat.

Pécsett a Bóbita Bábszínházban családi napot rendeznek, ennek keretében a vállalkozó kedvűek szite a teljes repertoárt megtekinthetik a nap folyamán.

A régmúlt hagyományait felelevenítő középkori gyermekvigasságot rendeznek május 28-29-én Vaján, ahol látványos kalandtúrán küzdhetnek meg a lovagi szerepre vállalkozók a képzeletbeli királylány szerelemkendőjének elnyeréséért és a kincstárból eltűnt iratok visszaszerzéséért, s lesz népi mulatság zenével, tánccal, ahogy az egykoron is volt.

További hétvégi programok a Fidelio adatbázisában.