Eszter, Eliza

Debrecenben a legjobb gyermekszínjátszók

2011.06.09. 10:14

Programkereső

A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó zárórendezvényére június 10-11-én kerül sor Debrecenben.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság mint civil szervezet immár huszadik alkalommal szervezte meg a magyar gyermekszínjátszók országos, felmenő rendszerű fesztiválsorozatát. A megyei találkozókra mintegy 350 csoport, kb. 4500 általános iskolás korú gyermekszínjátszó nevezett be. A megyei bemutatókon összesen 65 arany minősítésű előadás volt. Ezek közül került ki az előzsűri - Dolmány Mária, Kaposi László, Körömi Gábor, Szakall Judit, Tóth Zsuzsanna - javaslata alapján az a húsz hazai és három határon túli csoport, akik meghívást kaptak az országos találkozó zárórendezvényére. A gálaműsor nem verseny, nincsenek helyezések, hanem rangos bemutató és szakmai fórum.

Idén - mint minden páratlan évben - ismét Debrecen a társrendezője és egyben helyszíne a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró rendezvényének, a kétnapos gyermekszínjátszó fesztiválnak. A meghívást nyert csoportok a debreceni Csokonai Színházban, a Víg Kamaraszínházban, valamint a Vojtina Bábszínházban léphetnek fel. Az előadások nyilvánosak, ingyenesek.

Az előadások pénteken a Víg Kamaraszínházban és a Vojtina Bábszínházban láthatók 13 óra és 18 óra között. A csoportok l9.30 órakor indulnak a Kossuth térről a Kölcsey Központba az ORT-IKI gólyalábasainak hangos és vidám vezetésével, ahol fesztiválbuli vár a gyerekekre: táncház a Hajdú Táncegyüttes zenészeivel, táncosaival és játékok drámatanárokkal. A csoportvezetők és vendégek részére a szakmai beszélgetés 20 órakor kezdődik. Szombaton 9 órától folytatódnak az előadások a Csokonai Színház nagyszínpadán és a stúdiószínpadon 15 óráig. A rendezvény zárása szombaton 15:20-kor lesz a Csokonai Színházban, majd 15:50-től fesztiválzáró játékra kerül sor a Kossuth téren a Pulykafesztivál keretében.