Júlia, Rita

Családi programok a pünkösdi hétvégére

2011.06.10. 10:02

Programkereső

Indul a fesztiválszezon, és ebből a gyerekek sem maradhatnak ki!

Zárnak a kőszínházak, nyitnak a szabadtéri színházak - a Városmajori Szabadtéri Színpadon vasárnap a Lúdas Matyival várják a gyerekeket.

Szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig a gyerekeké az Óbudai-sziget: igazi programdömping várható a Nagyszínpadtól a Labirintuson át egészen a Játékforrás Élménykuckóig. Lesz karaoke, a látogatók megismerkedhetnek három Magyarországon élő külföldi közösséggel, a KRESZ-parkban pedig a közlekedési szabályokat sajátíthatják el játékos formában. A sportprogramok mellett minden hétvégén lesznek bohócok, kinyit az állatsimogató és sátrat állítanak a Főkert kertészei. A rendezvényre való belépés és a programokon való részvétel néhány kivétellel ingyenes.

T-Home Gyerek Sziget
T-Home Gyerek Sziget

Bábszínház, kortárs táncbemutató, video-installáció és folk-rock is szerepel a Ljubljana Napok Budapesten című rendezvénysorozaton, amely több helyszínen csütörtöktől június 19-ig tart a ljubljanai polgármesteri hivatal és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében Szlovénia függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából. Ennek keretében Szlovénia legismertebb bábszínháza, az 1948-ban alapított Lutkovno gledalisce Ljubljana június 14-én kedden a Kis csúszómászók című előadást mutatja be a Merlinben. A darab alapja Lila Prap, az egyik legnépszerűbb szlovén meseíró és illusztrátor könyve, a Male zivali (Kis élőlények). Lila Prap két könyve is olvasható magyarul, az 1001 mese és a Miért?. A bábjátékot Barbara Bulatovic állította színpadra.

A hosszú hétvégén ingyenes családi nappal és tárlatvezetésekkel várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. Szombaton 11 és 14 óra között családi programon vehetnek részt az érdeklődők a Markó Károly és köre - Mítosztól a képig című kiállításban. Miközben a gyerekek a kiállítás kulisszái mögé tekintve, a mitológiai mesék birodalmába lépve megalkothatják saját színházukat, a felnőttek tárlatvezetés keretében ismerhetik meg Markó Károly és körének varázslatos világát. 14 órától az állandó kiállításokban művészettörténész vezetésével kalandozhatnak a látogatók.

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában vasárnap ingyenes reneszánsz kavalkáddal teli családi napot rendeznek, amelyet dobosok, zászlóforgatók jelmezes felvonulása indít. A nap folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a királyi udvarok zenéjével és táncaival a Reneszánsz Consort előadásában, a táncokat pedig meg is tanulhatják Aranyos Ágota segítségével. 12:30-kor kezdődik a családi tárlatvezetés a középkori királyi palotában, majd délután kinyitja kapuit a középkori vásár, azaz táncos pantomimjátékot láthatnak a Garabonciás Együttestől; ezek mellett egész nap vár  a jelmezes fotózás korhű viseletekben, és kipróbálhatók népszerű középkori játékok is.

T-Home Gyerek Sziget
T-Home Gyerek Sziget

A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Jókai téren várják a családokat a Ludibundus Játszó-térre, a MárkusZínház, a Ziránó Színház, a Ládafia Bábszínház előadásaira, valamint a kézműves vásárra.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság mint civil szervezet immár huszadik alkalommal szervezte meg a magyar gyermekszínjátszók országos, felmenő rendszerű fesztiválsorozatát. A megyei találkozókra mintegy 350 csoport, kb. 4500 általános iskolás korú gyermekszínjátszó nevezett be. A megyei bemutatókon összesen 65 arany minősítésű előadás volt. Ezek közül került ki az előzsűri - Dolmány Mária, Kaposi László, Körömi Gábor, Szakall Judit, Tóth Zsuzsanna - javaslata alapján az a húsz hazai és három határon túli csoport, akik meghívást kaptak az országos találkozó zárórendezvényére. A gálaműsor nem verseny, nincsenek helyezések, hanem rangos bemutató és szakmai fórum. Idén - mint minden páratlan évben - ismét Debrecen a társrendezője és egyben helyszíne a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró rendezvényének, a kétnapos gyermekszínjátszó fesztiválnak. A meghívást nyert csoportok a debreceni Csokonai Színházban, a Víg Kamaraszínházban, valamint a Vojtina Bábszínházban léphetnek fel. A pénteki és szombati előadások nyilvánosak, ingyenesek.

További családi programok a Fidelio adatbázisában böngészhetők.