Júlia, Rita

Évadzárás a debreceni Vojtina Bábszínházban

2011.06.19. 11:33

Programkereső

A magyar kultúra ápolása, megjelenítése és továbbadása volt a legfontosabb szempont az évadban, és a következő szezont is ennek jegyében tervezik.

Asbóth Anikó, a intézmény vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógusoktól kapott visszajelzések egyértelműen megerősítik őket a magyar kultúra megjelenítésének helyességében. A bábszínházba járó gyerekek a népmeséket, népdalokat játékos formában, a színház eszközeivel megjelenítve élvezhetik. A társulat a 2010/2011-es évadban többször is járt külföldön és más magyarországi színházakban is vendégjátékon. Ezek sorából kiemelte bolognai fellépésüket: a Debreceni Nyári Egyetem közvetítésével alakult ki kapcsolatuk a helyi magyarokkal és ennek volt hozadéka az itáliai előadás.

A fából faragott, avagy Pinokkió a porondon - Vojtina Bábszínház
A fából faragott, avagy Pinokkió a porondon - Vojtina Bábszínház

Az idén 35 éves Vojtina Bábszínházban az elmúlt évad 450 előadását mintegy 31 ezren látták. A most zárult színházi szezonban öt bemutatót tartottak és a következő évadban is ugyanennyit terveznek. Asbóth Anikó az MTI érdeklődésére elmondta: valamelyest csökkent a nézőszámuk, de nem jelentősen. "A családok elszegényedését sajnos mi is érezzük, éppen ezért az elmúlt évadhoz hasonlóan jövőre sem emeljük a jegyárakat" - fűzte hozzá. Az igazgató elmondta, hogy csökkent a bábszínház fenntartójától, a debreceni önkormányzattól kapott támogatásuk. Asbóth Anikó az elmúlt évadból kiemelte az augusztusi Idesüss a figurásra című évadnyitó napot, az ifjúsági közösségnek szóló előadás-sorozatukat, valamint a kortárs magyar drámáknak helyt adó debreceni DESZKA Fesztiválon való részvételüket,.