Emil, Csanád

Győrkőcfesztivál negyedszer

2011.06.28. 10:00

Programkereső

Idén is megkapják a gyerekek Győr városának kulcsát: a Vaskakas Bábszínház közreműködésével július 1. és 3. között rendezik meg a kiváló minősítésű művészeti fesztivált.
Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

Három nap alatt tíz helyszínen közel ezer programra kerül sor: nézzenek bábszínházat, muzsikáljanak Boribonnal, merészkedjenek be a meselabirintusba, másszák meg a mászófalat, ugróiskolázzanak, építsenek pillekővel, fessenek Duna-kavicsot, vegyenek részt a Győrkőcolimpián és próbáljanak ki minél több érdekességet a fesztivál minél több helyszínén! A programokról tényleg nagy kár lenne lemaradni: a Bécsi kapu téren található Mesevárosban a győrkőcök mesetúrázhatnak a meseerdőben, mesefalat pingálhatnak, a kacskaringós labirintus közepén pedig még a Napraforgótündérrel is megismerkedhetnek. A helyszín rendjéért a Győrkőc Rendőrörs felel, akikhez csatlakozva a gyermekek a mackócsalád kamrájába betört méztolvaj leleplezésében is besegíthetnek. A Széchenyi téren található Kacsaúsztatóban fergeteges vízparti zenés száguldás mellett vízibicikli és kiscsónak, a Győrkőcszigeten pedig népi játékok, táncház és balatoni mesék várják az odalátogatókat, de a bátrabbak a Rejtelmes Szigetre és a Kalandparkba is átmerészkedhetnek.

Világszép nádszálkisasszony - Vass György, Ficzere Béla
Világszép nádszálkisasszony - Vass György, Ficzere Béla

A játékokon felül természetes gyerekelőadásokban és családi koncertekben sem szűkölködik a fesztivál. Már ötéves kortól megtekinthető a Neptun Brigád Világszép Nádszálkisasszony című produkciója. A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá... Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világ szépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy ki szabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. A királyfi előtt hosszú út áll - a föld kapujába és a nap pitvarába is el kell majd mennie -, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat. Vajon le tudja majd küzdeni az elébe kerülő akadályokat? Vajon a sárkány, a farkasok vagy a Mocsárpribék nem lesznek-e erősebbek nála? Vajon sikerül majd Világszépét kiszabadítania a nádbörtönből? A Győrkőcfesztiválon ezekre a kérdésekre is fény derül.

Brass in the Fire (Big Bang Gyerekzenei Fesztivál)
Brass in the Fire (Big Bang Gyerekzenei Fesztivál)

Szórakozató családi kikapcsolódásnak ígérkezik továbbá A Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba mozgásművész Mese a Tubatigrisről és a Trombitaparipákról című előadása. Ebben a cirkuszi előadásban a zenekar és a közönség tudta nélkül szabadságolták a társulatot, így a mit sem sejtő 5 dilinyós zenész és Méhes Csaba mozgásművész a zenekar tagjaként kezdik el az előadást, majd egy óra önfeledt nevetés következik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A háromnapos fesztiválon természetesen a mozgás is kiemelt szerepet kap: immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Győrkőcolimpiát, mely keretében az izgő-mozgó nebulók labdarúgásban, kézilabdában, atlétikában, kosárlabdában és úszásban is összemérhetik erőnlétüket.

Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

A fesztiválra látogató családoknak fagyira és pattogatott kukoricára is marad pénzük, a leadott mosolygós fotó ellenében ugyanis 14 év alatti győrkőcök karszalagot kapnak, melyeket szombaton 10 órától a 10 információs pultnál is átvehetőek. A karszalag ingyenes belépőként szolgál minden fesztiváljátékhoz és a fesztiválkedvezményekre is feljogosít, így a kijelölt éttermekben Győrött a fesztivál ideje alatt egy felnőtt rendelése esetén két karszalagos gyerek is ingyenesen étkezhet, de a szervezők még a rendezvényre vasúttal utazó gyermekek visszaútját is a biztosítják. Június utolsó hétvégéjén Győrött minden feltétel adott a kellemes családi időeltöltéshez, ne mulasszák el a lehetőséget és látogassanak el a nyár egyik legváltozatosabb gyermekfesztiváljára!