Gertrúd, Patrik

Egri Történelmi Vigasságok

2011.07.11. 15:00

Programkereső

Eger városa idén ötödik alkalommal rendezi meg a Középkori Piactér nevű történelmi fesztivált, amely az 1995 óta zajló Végvári Vigasságokkal együtt Történelmi Vigasságok néven vált minősített fesztivállá.

Az Egri Történelmi Vigasságok programjai között minden korosztály megtalálja a kedvére való tartalmas szórakozást: zenészek, táncosok előadásait, utcaszínházi, színpadi produkciókat és koncerteket egyaránt. A fesztivál központi témája idén a mesés Törökország, így a programok elsősorban a magyar kultúrának azon területeire szeretnék felhívni a figyelmet, melyek a hódoltság idején a török nép részéről érték. A török vendégek tiszteletére már a megnyitó napján ellepik a teret a török gólyalábasok, táncosok. A Bandeira Zászlóforgató Csoport látványos produkciója után egy török néptáncegyüttes mutatkozik be, melyet a székesfehérvári III. Béla Lovagrend különleges előadása követ, akik az Egri csillagok c. film egyik híres jelenetének felidézésével kedveskednek a vendéglátóknak.

Egri Történelmi Vigasságok
Egri Történelmi Vigasságok

Az első nap egyik leglátványosabb mozzanata lesz, amikor a résztvevők színes maskarákba bújva felvonulnak az Egri Várba. Pénteken és szombaton délelőtt 10 órakor nyit a Piactér, ahol a középkori kavalkádban fellép a világhírű a Ternipe együttes, és az Új Harmónia zenekar is. Játékával történelmi hangulatot teremt a Tabulatúra Régizene Együttes és a Hollóének Hungarica. A Mare Temporis gyönyörű kosztümjeivel, míg a III. Béla Lovagrend elegáns vívótechnikájával kápráztatja el a közönséget, de érdekesnek ígérkezik a török Qerinek zenekar koncertje is. A Galagonya Bábszínház és a Babszem Jankó Gyermekszínház remek program a kicsiknek, a szombat esti musical-körút pedig népszerű slágerekkel invitálja a közönséget zenés utazásra a középkori Európában. Egyházi Géza, Homonnay Zsolt, Polyák Lilla, Stróbel Dóra és Száraz Tamás műsorában olyan musicalrészletek is felhangzanak, amelyeket még soha nem mutattak be magyar színpadon. A történelmi fesztivál nagy érdeklődésre számot tartó eseménye Bulla Márta iparművész divatbemutatója: a Török-örökség utcán is hordható kollekciót a hagyományos török viselet ihlette. A Középkori Piactér Míves vására az autentikus török élelmiszerek mellett egyedi kézműves termékekkel várja a látogatóknak. A török csemegék mellett a Középkori Piactéren feltűnik Eger városának messze földön híres desszertje is, az egri gömbpalacsinta, amely diós töltelékével, vaníliás mártásával felejthetetlen gasztronómiai élvezetet kínál. A fesztivál látogatóinak a nagy hőségben felüdülést nyújthat egy séta a török minarethez vagy egy csobbanás az egri Török Fürdőben.