Fülöp, Evelin

Kocka, kukac, Kolibri

2011.09.09. 10:16

Programkereső

Ahogy az a Kolibri Színházzal kapcsolatban általános tapasztalat szokott lenni, úgy igaz ez a Jubileumi Kolibri Évadnyitó Fesztiválra is: itt az előadásokkal nemcsak az egészen kicsiknek és fiataloknak kínálnak szórakozást, hanem a felnőtteknek is.

Az idén huszadik évét ünneplő Kolibri Színház egész napos, nagyrészt szabadtéri évadnyitója vasárnap reggel fél tízkor még a Jókai téri színház előcsarnokában kezdődik a veszprémi Kabóca Bábszínház HaDede című zenés tárgyjátékával.  Körben az előcsarnok falairól a francia festő, Rousseau színes, tágra nyílt szemű figurái és állatai merednek ránk az egész termet betöltő méretben, közben a kis helyiség pedig zsúfolásig telik a családokkal. A korai időpont ellenére sokan gyűlnek össze a belga Theater De Spiegellel közösen készített babaszínházi előadásra. Kockák és labdák (gömbök) kelnek életre, barátkoznak össze kezek, lábak, fejek által, amit Kiss Erzsi folyton inspiráló zenéje és éneke kísér.

Kolibri Évadnyitó Fesztivál 2010
Kolibri Évadnyitó Fesztivál 2010

Az előadás után sok 3-4 év körüli gyerek totyog ki a napsütötte Jókai térre, ahol megörülnek és integetnek a bejáratnál álló gólyalábas, színes ruhás bohócoknak, meg egy kengurunak és elefántnak öltözött óriási figurának, akik segítenek őket a tér közepére kísérni. A bejárat mellett még egy kartonból készített, sárga nagy színházi villamos is várja a látogatókat, amibe beülve kisfilmeken keresztül kóstolhatnak bele a következő évad repertoárjába. A tér közepén az első előadás alatt már körülbelül ötvenen gyűlnek össze, hogy a szabadtéri program első fellépőit meghallgassák. A kisebbik színpadon a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvós Zenekara hangol, a többségében középiskolásokból verbuválódott zenekartagok tetőtől talpig fekete ruhában narancs nyakkendővel lépnek fel, és nemcsak, többségében filmekből ismert, slágerek dallami csendülnek fel a délelőtti publikumnak, hanem többször ők maguk is énekelni kezdenek.

Az Andrássy útról is egyre többen gyűlnek a fák és padok közt elhelyezett színpadokhoz, míg a legfiatalabbak számára talán kevésbé érdekes koncert alatt a kicsik különböző alternatív programokat találnak ki maguknak: van, aki a park sóderjában turkál könyékig (és ha úgy jön ki, meg is kóstolja, milyen íze van), van, aki egy szék háttámlájának a terhelhetőségét teszteli nagy lendülettel, az egyik legbátrabb pedig egy a zenekarban játszó trombitás fiú mellette pihenő hangszert igyekszik megkaparintani, egy szülő gyorsan leszereli az akciót. A zenekar háromnegyed órás műsorát a Keleti István Művészeti Szakközépiskola és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Dajka Margit Stúdiójának növendékei váltják a másik színpadon (praktikus, ahogy a téren elhelyezett székeket minden új előadásnál csak 90 fokkal kell elforgatnunk). A Kányádi Sándor versei alapján készített Évszakok tele van ügyes megoldásokkal, fantáziával, remek mesebetétekkel, ötletes bábokkal, átkötésekkel és a szereplők energiájával, lelkesedésével, mégis talán kicsit túl hosszúra sikerül. Az egyórás előadás újra és újra magára vonja a figyelmet az egyre erősebb napsütés ellenére, csak talán a megszámlálhatatlan jelenetek sora engedi a kicsiket elkalandozni, akik emiatt próbára teszik szüleik karjának rángathatóságát. Mellettem egy 10 éves forma kisfiú még a végetaps alatt is nagy belemerüléssel olvassa Az utolsó mohikánt.

Kolibri Évadnyitó Fesztivál 2010
Kolibri Évadnyitó Fesztivál 2010

Délben, a legnagyobb melegben az ESZME és Fabók Mancsi Bábszínháznak közös produkciója következik, amiben a régi kolibris növendék, Fabók Mancsi egyszemélyes meséje elevenedik meg A székely menyecske meg az ördög címmel. Az előadás, minden egyéb hozzáfűzni való nélkül, lenyűgözően szórakoztató. A színpadon egy nő egyedül játszik, zenél, énekel, harsogó, ízes székely tájszólással mesél, bábozik és improvizálva viccelődik a közönséggel egy egész mesesereget helyettesítve. Egy trükkösen, sok apró ablakkal és nyílással kombinált székelykapu előtt, mögött játsza el az élesnyelvű, „csakazértis" székely menyecske történetét, amit felnőtt, gyerek egyformán harsogó tapssal fogad. Az előadás alatt nincs a korábban jellemző szöszmögés és vándorlás, minden gyerek (még felnőtt is) várja, hátha őt szólítja meg legközelebb a menyecske.

A 6-10 éves korosztálynak ajánlott Kukacmatyi, a Kolibri repertoárjának legtöbbet játszott előadása marad a megszokott színházi környezetben, és aki van olyan szerencsés, hogy befér az összes létező álló- és ülőhelyen megtelt színházterembe, az részese lehet Bán János felejthetetlen egy órájának.  A Kovász Emil magányos életét megbolygató és megváltoztató kukac történetét mindenki csendben, legfeljebb egy-két kérdéssel megszakítva nézi, leszámítva egy túlmozgásos, sikoltozó kislányt közvetlen a hátam mögött. Ez ugyancsak kötelező darab mindenkinek, mindegy, hogy szülőről vagy gyerekről van szó. Bán János az előadás végén még a színpadon megmutatja, hogyan lehet egy papírlapra Kovász Emilt és kukacot rajzolni úgy, hogy bábozni is lehessen vele. Ezzel pedig kezdetét veszi a kézműves foglalkozás, hogy hosszabb szünet után folytatódjanak az előadások egy kellemesen eltölthető, napsütéses kora őszi vasárnap a Kolibri Színházban.

2011. szeptember 3.

Kolibri Jubileumi Évadnyitó Fesztivál