Orbán

Nyolc új bemutató a győri Vaskakas Bábszínházban

2011.09.11. 08:54

Programkereső

Pályázatgyőztes meseadaptációk, Grimm, Andersen és egyéb klasszikusok, színház kisbabáknak - a bemutatók mellett két új színésszel is bővült az idén 20 éves bábszínház.

A Vaskakas Bábszínház társulata már augusztus vége óta dolgozik: a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves rendező szakos hallgatói három klasszikus mese kortárs újraírásából készítenek előadást. A Grimm testvérek Piroska és a farkas című művét Badacsonyi Angéla Blattner-díjas adaptálta bábszínpadra A kis Piros címmel, az előadást Bereczki Csilla rendezi, szereplői pedig Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója és Hannus Zoltán, aki először dolgozik a társulattal. A produkció díszletét és bábjait Sipos Katalin tervezte. Író-dramaturgként debütál a Jancsi és Juliska című produkcióban a győri bábszínház színésznője, Pallai Mara, s szintén a Jancsi és Juliskában találkozhat először a közönség a Vaskakas társulatának új tagjával, Somodi Rékával. Az előadást a fiatal színésznő mellett Ujvári Janka és Szúkenyik Tamás játssza, a tervező Miareczky Edit, a rendező Fige Attila. Hans Christian Andersen Borsószem hercegkisasszony című meséjének bábszínpadi változatát Erdeős Anna és Markó Róbert készítette el, előbbi az előadás rendezője is, a produkciót Pallai Mara, Ragán Edit és Tengely Gábor játssza. A díszletet és a bábokat Wunder Judit tervezte.

Vaskakas Bábszínház - 20 év (4)
Vaskakas Bábszínház - 20 év (4)

A huszadik születésnapot októberben ünnepli a Vaskakas Bábszínház - ez alkalomból október 15-én és 16-án a győri Megyeház térre költözik a társulat, ahol kiállítás, előadások, játékok és természetesen születésnapi torta is várja majd az érdeklődőket. 2011 novemberében két új csecsemőszínházi előadás kerül a közönség elé: Kocsis Rozi Cini, cini muzsika, Tengely Gábor pedig Ba-ba-ba címmel állít színpadra egy-egy, a legkisebbeknek, a három év alattiaknak szóló előadást. Utóbbiban mutatkozik be a társulat újonnan szerződtetett színésze, Hoffer Károly, akit a Varázsfuvola című előadásban vendégként már láthattak a győri nézők. 2012 februárjában ugyancsak a Színház- és Filmművészeti egyetem rendezőhallgatói vendégeskednek a Vaskakasban: Kovács Petra és Halasi Dániel színre állításában Hófehérke és Holle anyó meséjét ismerhetik meg a bábszínházba járók, előbbi történet színpadi változatát Jeli Viktória, utóbbiét Markó Róbert készítette el. Az évad utolsó bemutatójára pedig 2012 márciusában kerül sor: Veres András Blattner-díjas rendező Csizmás kandúrjában a teljes társulat látható lesz.

Vaskakas Bábszínház - 20 év (3)
Vaskakas Bábszínház - 20 év (3)

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló bérletbe négy előadás került be: a nagy sikerre való tekintettel a tavalyi évadot záró bábos-táncos előadás, A suszter álma (a Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház koprodukciója), a Vaskakas új bemutatói közül a Borsószem hercegkisasszony és a Csizmás kandúr, valamint a Tintaló Társulás vendégjátéka, a Nem akarok többé boszorkány lenni!, mely a Blattner-díjas Badacsonyi Angéla egyszemélyes előadása. Mindemellett a Vaskakas társulata az évad első felében több budapesti és külföldi fellépésnek néz elébe: december végéig havi rendszerességgel kerül színre a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében A pecsenyehattyú és más mesék, októberben Aradon, az Underground színházi fesztiválon a Kádár Kata Revüvel vesznek részt, november végén a Kortárs Drámafesztiválon vendégeskedik egy Tengely Gábor által rendezett felolvasó-színházi előadás, valamint cseh- és törökországi meghívásoknak igyekszik eleget tenni a társulat.