Fülöp, Evelin

Színház a színészmúzeumban - 20 éves a Kolibri

2011.09.15. 12:00

Programkereső

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház idén ünnepli 20. évadját. Az évforduló tiszteletére a színház történetét bemutató kiállítást rendeznek, melynek a Bajor Gizi Színészmúzeum ad otthont.
Kolibri Évadnyitó Fesztivál 2010
Kolibri Évadnyitó Fesztivál 2010

Szebényi Ágnes, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közművelődési referense az MTI-nek szerdán elmondta: az OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban október 8-tól öt hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők a Kolibri 20 éves jubileumi kiállítását. Beszámolt arról, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeumban egy átfogó, a Kolibri színház elmúlt húsz évét bemutató tárlattal jelentkeznek. A bábokat, jelmezeket, színlapokat, plakátokat, fotókat és hangfelvételeket, továbbá a színház történetének megannyi egyéb dokumentumát fölvonultató anyag mellett vetítések segítik a közös emlékezést. Mint mondta, múzeumpedagógiai kísérőprogramokat is szerveznek a tárlat időtartama alatt, amelyek révén betekintést nyerhetnek az érdeklődők a színház kulisszái mögé. A múzeumban készítenek bábokat, terveznek díszleteket és Ki tud többet a Kolibri színházról? címmel vetélkedőt is szerveznek. Vendégségbe várják havonta egy alkalommal a Kolibri társulatát is: színészeket, rendezőket, tervezőket, muzsikusokat, dramaturgokat és súgókat.

Szebényi hozzátette: a kísérőprogramok között kiemelkedőek azok, amelyeket a Múzeumok őszi fesztiválja idején kínálnak majd. Az október 1. és november 15. közötti időszakra tervezett események között szerepel a Bors néni vendégei elnevezésű rendezvény: a legendás előadás megidézése vendégekkel és sok-sok dallal. Emellett közönségtalálkozót is szerveznek azon családok számára, amelyekben több generáció is felnőtt Nemes Nagy Ágnes-Novák János Bors néni című darabján. A fesztivál keretében bekapcsolódnak a Nagy Rajzolás idei eseményeibe a Kolibri színház kiállítása ihlette alkotások készítésével. A Kolibri húsz évét bemutató tárlathoz kapcsolódó rendezvényekre egyaránt várják az óvodásokat, az általános és középiskolás diákokat, továbbá a Kolibri színház előadásain felnőtt családok tagjait.