Fülöp, Evelin

Bábszínház-találkozó kezdődött Sepsiszentgyörgyön

2011.10.04. 09:00

Programkereső

Erdélyi gyermekfőváros lett egy hétre Sepsiszentgyörgy: a hétvégén megkezdődött a Cimborák 3 - Erdélyi Magyar Bábostalálkozó.

Egy hét alatt 12 társulat, valamint két egyéni előadó összesen 25 előadását láthatja a közönség. A 25 előadás között vannak népmesék és bábszínpadra írt kortárs művek, a hagyományos kesztyűs és marionett bábok mellett pedig maszkos játékot is láthatnak a gyerekek és felnőttek - írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában. A szervezők becslése szerint mintegy ezer gyerek tekinti majd meg az előadásokat, amelyeket szakmai beszélgetések követnek.

A romániai magyar bábos találkozót 1999 és 2005 között Kolozsváron tartották meg. Ezt követően néhány évre megszűnt az erdélyi magyar bábos világ egyetlen fóruma, majd 2009-ben a Tamási Áron Színház Bábtagozata, a Cimborák Bábszínház vállalta fel és élesztette újjá a kezdeményezést. Az idei bábszínházi találkozóra meghívták a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem idén végzett hallgatóit és a mesterképzésben részvevőket is, akiknek így lehetőségük nyílik a bemutatkozásra és a tapasztalatszerzésre. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében megvalósuló találkozóra október 9-ig várják a közönséget.