György

Vackor táncra perdül

2011.10.08. 10:57

Programkereső

Október 26-án az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata új gyerekelőadást mutat be a Nemzeti Táncszínházban. A Vackor kalandjai című darab Kormos István kedvelt meséjének első táncszínpadi átirata.

Balássy Betty és Varga Feri közreműködésével mutatja be az Inversedance - Fodor Zoltán Társulata Vackor kalandjai című legújabb mesejátékát október 26-án a Nemzeti Táncszínházban. Kormos István lányainak engedélyével a társulat készíti az első táncszínházi adaptációt a meséből. A Vackor kalandjai nem egy teljes mese feldolgozása. A színpadon megjelennek már jól ismert karakterek, de új szereplőkkel is találkozhatnak majd a nézőtéren ülők.

Vackor kalandjai
Vackor kalandjai

"Gyerekkoromban nagyon szerettem Vackor meséit, így nagy örömmel tölt el, hogy Kormos Anna és Kormos Luca engedélyezték számunkra a mese feldolgozását. A színpadon új történt születik, nem egy az egyben vesszük át valamelyik mesét. Ennek az az oka, hogy táncdramaturgiai szempontokat is figyelembe kellett vennünk, ez pedig megkívánta a változtatásokat" - nyilatkozta Fodor Zoltán, az Inversedance vezetője, a darab koreográfus-rendezője, azon a sajtótájékoztatón, amelyen részleteket mutattak be a készülő darabból. 

Az előadásban nem táncos szereplőket is láthat a közönség: Balássy Betty és Varga Feri is csatlakozott az Inversedance csapatához. A zenész házaspár a produkció nyitó- és záródalát írja, adja elő, emellett pedig mesélőként is végig jelen lesznek a színpadon: "Már a kislányunk születése előtt terveztük, hogy készítünk egy gyereklemezt, ezért nem volt idegen számunkra az a gondolat, hogy kicsiknek szóló dologban részt vegyünk. Nagyon örültünk az Inversedence megkeresésének. A dal még alakul: nekünk is volt egy elképzelésünk és Zolinak is, de végül úgy tűnik neki volt igaza, az ő elképzelése a jó" - mondta el a sajtótájékoztatón Varga Feri, aki azt is elárulta: mindig is szeretett volna színpadon játszani, de nincs igazán színészi vénája. Most, hogy ez a vágya is teljesülhetett rájött: a színészet jóval nehezebb dolog, mint gondolta.

 A Nemzeti Táncszínház számára fontosak a gyerek- és ifjúsági előadások. Török Jolán, az intézmény igazgatója a kezdetektől fogva szem előtt tartotta azt a célt, hogy a felnőtteknek szóló művek mellett igényes, kicsiknek és fiataloknak szóló darabokat is rendszeresen bemutassanak az intézményben. "Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek szóló minőségi előadásoknak kiemelt szerepük van a fiatalok művészeti nevelésében és így a személyiségük fejlődésében. Ezért is volt fontos számomra, hogy a táncszínház repertoárjában mindig legyenek gyerekdarabok. A Vackornak azért is örülök, mert két felnőtt gyerekem van, de mindkettő gyerekkorában jelentős szerepet töltött be a piszén pisze kölyökmackó" - nyilatkozta az új bemutató kapcsán Török Jolán.