Fülöp, Evelin

Karácsonyi Katáng

2011.10.31. 12:40

Programkereső

Hamarosan megjelenik a Katáng együttes harmadik, karácsonyi lemeze tíz bensőséges dallal, melyek elvezetnek minket a zordon, sötét tél beköszöntétől a meghitt és mégis víg családi ünnepet jelző harangszóig.

Az út a mestercukrász tél nyomán csöndfehér mezők völgyei és dombjai között visz, ahol a favágók fenyőfával etetik a tűz fészkén kelt lángmadárkát. Kezünket a zsebünkbe rejtett sült gesztenye melegíti, hazaérve pedig kendermaggal kínáljuk az ablakunkon kopogtató cinegéket, míg meg nem halljuk a suhanó angyalszárnyakat. A kályha mellett ülő gyerekek a pásztorjátszók régi meséjét hallgatják a kisdedről és a betlehemi királyokról, majd mikor már minden házban égnek a gyertyák, a csillagok fényes égi hangjegyeire felcsendül a réznyelvű bronzharang.

Katáng Zenekar
Katáng Zenekar

A dalok különleges, egyedi hangszerelésben szólalnak meg: a kelta hárfa finomsága békésen megfér a harmonika harsányságával, a gitár és más pengetősök büszkesége a nagybőgő szerénységével és a különféle dobok, ritmushangszerek gondtalanságával. A Katáng sajátos zenéje ezúttal is a kelta, a magyar és balkáni népzene és a klasszikus zene hangulataiból építkezik, míg a dalok szövegéhez a hazai és határon túli magyar irodalom jeles költőit hívják segítségül, így Bujáki Líviát, Dsida Jenőt, Gazdag Erzsit, Horgas Bélát, Jánky Bélát, József Attilát, Kiss Dénest, D. Szász Blaskó Mártát és Tóthárpád Ferencet.