Gábor, Karina, Ders

Tóth Gergely: "Rengeteg a tehetség Oroszországban"

2011.12.18. 08:53

Programkereső

Először látogat Magyarországra a világhírű Szentpétervári Állami Balett.

Az ország különböző nagyvárosainak színházaiban és művelődési házaiban Csajkovszkij Diótörőjét mutatja be az utazó társulat december 23-tól egészen 30-ig. A rendhagyó előadást néhány évvel korábban Franciaországban és Oroszországban az Év Produkciójának választották. A gyerekeknek szóló másfél órás mesebalett valódi időutazást ígér - mondja Tóth Gergely társproducer, és valóban, lesz itt minden: igazi fenyő, egérkirály és rengeteg törékeny tüllszoknya.

Diótörő - Szentpétervári Állami Balett
Diótörő - Szentpétervári Állami Balett

Bóbita: A Diótörő ősbemutatója 1892-ben volt a szentpétervári Mariinszkij Színházban. Vajon mennyit változhatott az előadás azóta?

Tóth Gergely: Technikailag rengeteget, másfelől pedig hihetetlen, de megmaradt annak az ősi klasszikus balettnek, amelyet annak idején a bemutatón láthatott a korabeli közönség. Az orosz táncosok rendkívül képzettek, olyanok, mintha földönkívüliek lennének; akrobatikus ugrások és a tökéletes összhang jellemzi a szereplőket. A Diótörőt azóta számos módon feldolgozták idehaza is, de mindegyik adaptáció, még a legmodernebb is az eredeti Mariinszkij színházbelit használja inspirációként.

B: A Diótörőben általában százan szoktak szerepelni, most itt Magyarországon harmincketten lépnek fel, szinte intim közelségben.

TG: Igen, ez nagyon fontos: szerettük volna, ha nagyobb helyszíneken játszana a társulat. De tudni kell, hogy a Szentpétervári Állami Balettet két kiemelkedően képzett igazi híresség irányítja: Anatoly Nikiforov és Irina Aleksandrovna Safonova. Számos országban jártak és mindig komoly színházakban mutatták be az előadásukat. A szentpétervári balett műsora a tánctudásra épül és nem az arénára, intelligens lámpákra és füstgépekre. Így érthető, hogy visszautasították a nagyobb sportcsarnokokat, az óriási befogadó tereket. Azt szeretnék, hogy mindenki számára élvezhető, jól látható legyen a mese.

B: Már említette, hogy kiváló képességűek a táncosok, de milyenek a gyerekek? Hiszen a darabban tizenhat fiatal is szerepel.

TG: Rengeteg a tehetség Oroszországban. A testnevelés órát összekötik a balett tanulással. Évente négyszázezer ifjú táncos hagyja el a középiskolát, tehát van miből válogatni. Kiemelkedési lehetőséget jelent a balettozás, de keményen meg is dolgoznak a hírnévért a növendékek. Ma egy tizennégy éves kezdő táncos annyit tud - kis túlzással persze -, mint Pesten egy kis szólista az Operában.

Diótörő - Szentpétervári Állami Balett
Diótörő - Szentpétervári Állami Balett

B: A Mariinszkij Színházban igazi klasszikus balettet táncolnak, a Diótörő is ragaszkodik a tradíciókhoz és a gyerekek is nagyon szeretik ezt a hagyományos történetmesélést.

TG: Színesre festett, óriási falak előtt játszódik minden rengeteg jelenettel, számtalan kellékkel. Ráadásul most a színpad közepén egy valódi karácsonyfa is állni fog. Ez még hihetőbbé teszi a mesebalettet. Karácsony éjjelén egy kislány a Diótörő hercegről álmodozik... A látvány, a díszlet, a rózsakeringő tüll szoknyában, a fény, a hang kiegészítik egymást. Az állandóan változó látványos jelmezek, jelenetek teljesen lekötik a gyerekeket - és ez manapság nem kis dolog.