József, Bánk

Kórusra fel

2012.02.15. 11:32

Programkereső

A Kar-körkép február 19-i műsorában a Magyar Rádió Énekkara -és Gyermekórusa, valamint az UniCum Laude lép fel.

Az éneklés velünk született, ösztönös igény. A gyerekek hallása már megszületésük előtt kifejlődik, sőt, akkor fejlődik a legintenzívebben. Hogy milyen zajok, hangok, melódiák szűrődnek be az anyaméhbe, hosszú távon meghatározzák egy születendő gyermek hallását, zenei ízlését. A zenei nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, de csak a későbbiekben válik világossá, hogy ki az, aki túllép az ösztönös énekelgetés, dúdolászás fázisán.

Kar-kör-kép
Kar-kör-kép

Azok a muzsikusok, akik a Müpa február 19-i Matinékoncertjén a pódiumra lépnek, már kórusba tömörültek és értő vezető segítségével, némi önképzéssel magasabb szintre emelték tudásukat. Sőt, a most színpadra állók már jól képzett kórusénekesek, akik egy valóban ínyenceknek való ízelítőt adnak az ezerarcú kórusirodalomból. Ebben a műfajban ugyanis nemcsak egy-egy zenetörténeti korszak, de a kórusok lehetséges összetétele is stílust meghatározó. Nem elegendő a reneszánsz, barokk vagy éppen kortárs művet kiválasztani: tudni kell, hogy a darabot vegyes kar, női-, férfi- vagy gyermekkar énekli, hány tagú a kórus, hiszen egészen más szólal meg egy ötventagú, nagy vegyeskaron, mint egy tucatnyi énekesből álló énekegyüttesen.

A Kar-körkép hangversenyein a legjobbak adnak válogatást a reneszánsztól napjainkig: a Magyar Rádió Énekkara az úgynevezett nagy vegyeskar "kategóriában" szerepel, karigazgatója Somos Csaba. A Magyar Rádió Gyermekkara Thész Gabriella művészeti vezetésével egynemű karokat énekel, mert hiába vannak fiúk is kórusban, az ő hangjuk még a női karokat alkotó szoprán-mezzo-alt színeiben pompázik. A Kutnyászky Csaba vezette UniCum Laude együttest néhány kiválóan éneklő férfi alkotja, ám a repertoárjukban vegyeskari művek találhatók, hiszen a tagok között a női szólamok éneklésére képzett kontratenorok is találhatók. A műsort a kétkórusos, férfikari darabok és zenekarral megszólaló oratóriumrészletek is színesítik. Biztos sokan fakadnának maguk is dalra egy ilyen koncerten: megtehetik majd a Magyar Rádió Gyermekkarának segítségével.

Kar-körkép
2012. február 19. 11:00, 15:00 - Müpa, Fesztivál Színház