Aladár, Álmos

Hepp Trupp: Szabadon úsznak a Bódogságban

2012.02.21. 11:01

Programkereső

Bár a Nagy Viktória Éva–Schneider Jankó bábszínész házaspár Hepp Truppja már 2008 óta létezik, a kis társulat az idei évadban választotta a függetlenséget.

- Beigazolódni látszik a váltás?

Nagy Viktória Éva: Mindenképp. Mióta eldöntöttük, hogy saját lábra állunk, folyamatosan jönnek a visszajelzések, hogy jó úton járunk. Pécsről Debrecenbe költöztünk, én ugyanis innen származom, de nagyon jó viszonyban maradtunk a bóbitásokkal, amit mutat, hogy A 3 kismalac és a farkasok című előadást mint Hepp Trupp játszhatjuk, és Jankó is rendezett ott ebben az évadban. Friss debreceniekként azonban, bármennyire is vannak itt gyökereim, a kapcsolatépítést újra kellett kezdenünk. Nagyon jól jött, hogy a Hamupipőke előadásába meghívott Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, és közösen Jankóval is fogunk még idén dolgozni ott, mert a biztonság mellett szakmailag is egészséges, hogy nem mindig csak egymással játszunk, az új társulat ugyanis más inspirációkat, más energiákat szabadít fel. Ugyanakkor létrehozhattuk önállóan, saját ötletből, műhelymunkaszerűen dolgozva a Bódog és Szomorillát is.

Bódog és Szomorilla - Hepp Trupp
Bódog és Szomorilla - Hepp Trupp

- A Vojtinának más az esztétikája, a közönsége, de a város elbír két bábszínházat?

Schneider Jankó: Nem szeretnénk konkurenciát, azt hiszem, nem is az a feladatunk, ráadásul hatalmas szeretettel fogadtak bennünket. Egészséges szakmai együttműködés van közöttünk, sok segítséget kapunk tőlük, és nagyszerű, hogy Anikó hívott mindkettőnket hozzájuk. A Vojtina kevéssé tájol, nekünk pedig két előadásunk is elfér a kisbuszban. Inkább az a célunk, hogy a megyét és a környező területet színvonalas produkciókkal fedjük le.

- A 3 kismalac és a farkasokat ti írtátok, rendeztétek és játsszátok. A Bódog és Szomorillánál viszont Kolozsi Angéla jegyzi a mesét és ő a rendező is. Hogyan jött az ötlet, miért épp vele szerettetek volna előadást létrehozni?

NVÉ: Amikor kiderült, hogy Angéla és én is benne leszünk a Hamupipőkében, Jankónak viccelődve mondtam, hogy vajon mit csinál majd Angi, ha már próbák nem lesznek, csak előadások, akkor majd hogyan tölti el az idejét. (Nevet.) Amikor megkerestük őt, szerencsére megtetszett neki az ötlet, és elkezdtünk gondolkodni a témán. Az nem merült fel bennünk, hogy létező mesét dramatizáljunk. Angi a blogján (burattinata.blogspot.com) régebben meghirdette, hogy lehet neki szereplőket küldeni. Jankónak eszébe jutott egy egér, egy macska és egy király, aki nagyon szeret ajándékot kapni. Meg is rajzolta őket, de végül nem küldte el. Ezúttal viszont megmutatta neki. Angi a királyt meg is vette, az egér és a macska viszont kimaradtak.

- Pedig milyen jól tudnák egymást kergetni!

SJ: Malac 2.0? (Nevet)

NVÉ: A király mellé került egy tündér, akinek van papírja, de mégsem tud varázsolni, mert nincs "szakvizsgája". A pécsi vásárban láttunk egy régi bőröndöt, beleszerettünk, de amikor megvettük, még fogalmunk sem volt, mire használjuk. Ennek a fotóját is elküldtük Anginak, aki egész nyáron rágódott a történeten. E-maileztünk, SMS-eztünk - a címet így találtuk ki -, képletesen szólva mindannyian dobáltunk bele a bőröndbe ötleteket. Ami végül Bódogé lett, de ha ő megkapja a bőröndöt, Szomorilla keze sem lehet üres. Jankónak eszébe jutott, hogy neki van egy piknikkosara. A bőröndre és a kosárra ránézve azonnal tudtuk, hogy a bábokat csakis Bartal Kiss Rita tervezheti, a zenét pedig Csernák Samu szerezheti.

SJ: És mindehhez hozzájött- Rumi Lacitól kölcsönözve - ezer segítő véletlen, és elkészült az előadás. Szerencsére jól veszi a közönség: a gyerekek értik a történetet, őket a szituációs poénok, a zene viszi, a vizualitás ragadja meg, szándékaink szerint azonban van egy felnőtteknek szóló réteg is, ami a párkapcsolatról szól.

- Tulajdonképpen hányan alkotjátok a Hepp Truppot?

NVÉ: Hárman, mert oszlopos tagnak számítjuk Sinka Juditot, akivel a Vojtinában ismerkedtünk meg, és annyira érdeklődött a műfaj iránt, hogy most már szervezőként és asszisztensként dolgozik velünk. De mivel a Bódog és Szomorillát a testvérem fotóműtermében próbáltuk, a sógoromtól kaptunk hangtechnikát, az anyukám pedig a próbafolyamat alatt vigyázott a kisfiunkra, minden értelemben családi bábszínházról beszélhetünk. Kevés szereplővel, ám nagy háttérrel dolgozunk!

- A repertoárotok egyelőre három produkcióból áll, az említettek mellett ott a Mátyás király asztalánál is. Milyen további terveitek vannak?

SJ: Természetesen szeretnénk minél többet játszani ezeket, de legközelebbi előadástervünk A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány, amihez Finy Petra írja a darabot, a bábokat Molnár Tamás és Molnár Gábor tervezik, a díszlet és jelmez Fekete Dóra munkája. A mese a boldogság kereséséről, a kirekesztettségről és egy különös barátságról szól, egyik különlegessége pedig az a han-fu nevű kínai köntös lesz, amit Viki visel, és amiből előbújnak a bábok, sőt szinte ez lesz a játéktér is. A premiert nyáron szeretnénk megtartani igen egyedi körülmények között, egy talán szokatlan helyszínen, ami legyen meglepetés!