Fábián, Sebestyén

Da Vinciék a Csodák Palotájában

2012.03.01. 13:00

Programkereső

Kit neveznek a hidrogénbomba-atyjának? Milyen módon emelkedhetünk a levegőbe? Miért kutatja az ember a Marsot, mikor juthat el oda személyesen, alapíthat-e kolóniákat a távoli jövőben? Merre kering a MaSat? Számtalan kérdés, amelyekre március 4-én maradéktalanul választ kaphat a tudásra szomjazó gyerek s felnőtt.

A Da Vinci Learning Vasárnap keretében ismeretterjesztő-oktatási program várja a családokat a Csodák palotájában, ez alkalommal a központi figyelem a találmányokra irányul. Kísérletek, filmvetítés és egy izgalmas előadás Sík András, Junior Príma Díjas fiatal tudóssal, aki rendhagyó bemutatóján lélegzetelállító képekkel és összefüggésekkel fedi fel a közönség előtt a vörös bolygó, a Mars titkait.

Da Vinci Learning Vasárnap
Da Vinci Learning Vasárnap

A nap folyamán mindenki megismerkedhet néhány olyan felfedezéssel, mely alapjaiban változtatta meg világunkat. A kísérleti bemutatók alkalmával megtudhatjuk, hogy miért is forog a kerék. Megnézhetik a gyerekek, hogy milyen különböző módokon lehetséges levegőbe emelkedni. Saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen kísérletek vezettek el oda, hogy ma bármit is elektromos árammal működtethessünk. Természetesen a magyar vonatkozások sem maradnak el: a Csodák Palotája Öveges Termében, a Da Vinci Learning TV-csatornán látható "Felfedező Expressz" című műsorból is láthatunk több kísérletet. A kísérleti bemutatók fél órásak, kezdési időpontok: 11:00, 13:00, 15:00 és 17:00 óra.

A délelőtti kísérleti bemutató után, 12 órakor a Csodák Palotája mozitermében, a Felelős Szülők Iskolája meghívására Sík András, geográfus, Bolyongjunk a Marson! - avagy vörös bolygó titkai címmel tart bemutatót. A Kutató a Mars felszíni formakincsét elemzi űrszondák felvételei alapján, előadásába kitér a MaSat magyar műhold tevékenységére is. Kedvcsinálónak a vasárnapi programhoz, íme egy kísérlet, amelyet otthon is elvégezhetünk. Íme a Házi hőlégballon elkészítésének módja: szerezz egy tiszta szemeteszsákot, ne túl nagyot. Hajtogasd ki, hogy levegő könnyen belemehessen. Ügyes mozdulatokkal ragaszd össze celluxszal a zsák száját két oldalról úgy, hogy csak egy kb. 10 cm átmérőjű nyílás maradjon középen. Egy hajszárító segítségével óvatosan helyezd el a csövét a szemetes előbb kialakított nyílásába. Miközben balkezeddel alulról tartod a ballont, kapcsold be a hajszárítót. A meleg levegő szépen föl fogja fújni a zsákot. Várj úgy 30-40 másodpercet, majd kapcsold ki a hajszárítót, és engedd el a szemetest. A meleg levegő sokkal könnyebb, pontosabban ritkább, mint a hideg, éppen ezért a szoba levegőjében a hajszárítóval felmelegített házi hőlégballon szépen fel fog emelkedni akár a plafonig is. Amint persze kihűl, vissza is fog süllyedni, de ekkor újra felmelegíthetitek.

Jó szórakozást!