Aladár, Álmos

A rettentő görög vitéz

2012.03.19. 10:53

Programkereső

Rettentő vicces könyv, ami nemcsak vicces, de rettentő jó is. Aki látta a Stúdió K-ban az előadást, tudja, aki nem látta, az most már legalább elolvashatja. Játsszon a Fidelioval és legyen gazdagabb egy könyvvel!

Hogy miről is van szó? Thészeuszról, a rettentő görög vitézről. Egy kamasz Thészeuszról, aki vagány is meg nagyképű is, szerethető is, és esendő is. Szó van még egy bizonyos bunkós emberről (Lesben állok a bunkómmal./ Kilépek és ütök nyomban./ Büszkén mondom, halandó/ itt még nem volt menendő/tovább.); meg Sziniszről, a fenyőhajlítóról; a szörnyűséges alvilági kocáról; Szkirónról, a lábmosatóról, no és persze Minótauroszról.

Rettentő görög vitéz
Rettentő görög vitéz

Thészeusz persze mindet legyőzi, nem is akárhogyan. Furfanggal, csellel. A mese mitológiai alapokon nyugszik, vagyis bármennyire félelmetes-humoros történetek sorjáznak A rettentő görög vitézben, ezek nem a képzelet szüleményei csupán, történelmi oknyomozás eredménye. Ami viszont kizárólagosan Zalán Tibor szüleménye, az a nyelv, a vers, ami friss, modern, élő, groteszk és pimasz - igazán egy mai gyereknek (sőt, akár mai kamasznak) való. A zseniális szöveget Baranyai András szintén zseniális rajzai egészítik ki. Mert szöveg is, a rajz is mintha görög lenne, de közben mai, ízig-vérig mai.

Szóljon ének, szálljon szélbe',
görög honnak vitézsége!
Többet ésszel, mint a karddal,
róla szól majd minden kardal:
Thészeuszról a nagy hősről,
kard nélkül is rettentőről.

Kérdésünk: Hogyan hívják Thészeusz, a rettentő görög vitéz szerelmét?

A helyesen válaszolók közül hárman Zalán Tibor: A rettentő görög vitéz című könyvét nyerhetik meg.